Skip to main content
Struja

NEVEROVATNO: Gomila energije se može dobiti iz biljaka, a SADA je pronađen način kako da se to uradi

Foto: Profimedia
Originalno!

Opuncija je simbol Meksika. Kaktus, koji su Asteci smatrali svetom biljkom, ne samo da krasi državnu zastavu, već se koristi i za spravljanje napitaka, kuvanje, u medicini i kozmetici.

Elektrodistribucija Srbije: Dovoljno ekipa za otklanjanje kvarova u Ivanjici

Dobre vesti: Završena revitalizacija A1 u HE „Đerdap 1“

Sada su naučnici smislili kako da iskoriste bodljikavu koru kaktusa za proizvodnju energije.

Milpa Alta je zelena oaza u sivilu meksičke prestonice, koja se guši u smogu. Na površini od 2.800 hektara, na jugoistoku Meksiko Sitija, gaje se kaktusi. Seljaci naoružani slamnatim šeširima u svitanje odlaze u polja u podnožju ugašenog vulkana Teuhtli. Godišnji prinosi iznose 200.000 tona, ali prilikom prerade kaktusa gomile otpadaka završavaju na zemlji.

Startap kompanija Suema instalirala je prvo postrojenje za dobijanje biogasa u kome se otpadne materije pretvaraju u energiju. Reč o ogromnom cilindru obavijenom kablovima, u čijoj se unutrašnjosti biootpad meša sa bakterijama i zagreva na 55 stepeni. Na taj način nastaju biogas i kompost, a od biogasa se dobija električna energija.

U novembru, kada u Bonu počinje Svetska konferencija o klimi, postrojenje će dostići pune kapacitete i proizvodiće 170 kubnih metara biogasa i više od jedne tone đubriva dnevno. Od te količine gasa može da se proizvede 175 kilovat-sati struje, što je dovoljno za 9.600 štedljivih sijalica.

Grad je podržao ideju i finansirao je sa 840.000 dolara.

Meksiko je jedan od najvećih proizvođača nafte na svetu, ali uprkos tome ulaže u obnovljivu energiju. Cilj je da se do 2050. godine polovina potreba za energijom zadovoljava iz čistih izvora.

- Želimo da i drugi pođu za ovim primerom - kaže Bernardino Rosas iz gradske vlade, koji je zadužen za inovacije i tehnologiju.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd