fbpx
Skip to main content
Benzin u Venecueli

Ovde je inflacija milion odsto, ali je LITAR BENZINA 1 DINAR: EVO gde se sipa gorivo za male pare!

Foto: Profimedia/ilustracija
Poskupljenje za sada nije najavljeno

Predsednik Nikolas Maduro je najavio ograničenje potrošnje benzina u Venecueli gde litar goriva košta samo jedan "bolivar" (jedan dinar).

Maduro na kongresu vladajuće Jedinstvene socijalističke stranke u Karakasu nije najavio poskupljenje, već je komentarisao da cena ne pokriva troškove proizvodnje i da podstiče krijumčarenje.

Stoga je predložio da se benzin prodaje samo uz posebne elektronske kartice koje se već koriste za dobijanje državne pomoći u namirnicama i drugoj robi. 

- Moramo preći na racionalnu potrošnju, a to će dovesti do promene korišćenja automobila - rekao je Maduro.

Gorivo
Foto: Profimedia

Zato će, najavio je predsednik, od 3. do 5. avgusta biti sproveden popis svih vlasnika vozila.

Venecuela, zemlja-proizvođač nafte koja je u dubokoj krizi hiperinflacije, poprište je i delovanja mafijaških bandi koje švercuju benzin u inostranstvo, a iz inostranstva hranu i drugu robu masovne potrošnje.

Inflacija u Venecueli bi, po Međunarodnom monetarnom fondu, ove godine mogla da dostigne milion odsto. Maduro je saopštio da će Venecuela 20. avgusta ukloniti pet nula sa svoje valute bolivara da bi smirila tržište. Stručnjaci smatraju da je verovatno da će vlada ipak biti primorana da promeni cene goriva što je u Venecueli tabu.

 

Pročitajte i:

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Mist
-1 Beograd