Skip to main content
Naftni tanker

Poslednje pripreme za vađenje nafte kod Ulcinja: Lokaciju će odrediti najsavremenijim istraživanjem dna

Foto: Profimedia
Brod Polar Empress, koji je danas trebalo da počne 3D seizmičko snimanje ulcinjskog podmorja, ipak će u crnogorske teritorijalne vode ući 14 . novembra.

Brod je trebalo da uđe radi eventualne eksploatacije nafte i gasa.

Lepa vest za vozače: Gorivo POJEFTINILO! Ovo su CENE na benzinskim pumpama Srbije!

To je saopštio za TVCG načelnik Odeljenja za nazdor i kontrolu pomorskog saobraćaja u Upravi pomorske sigurnosti Žarko Lukšić. Lukšić kaže da su pripreme za dolazak tog glavnog broda u toku.

Ulcinj
Ulcinj
Foto: Profimedia

- Već na 12 nautičkih milja nalaze se brodovi koji vrše preventivnu podelu flajera svim plovnim objektima u zoni odgovornosti Crne Gore - rekao je Lukšić. On je dodao da su planirani radovi u trajanju od 34 dana u zavisnosti od vremenskih uslova.

Istraživanja su planirana na oko 1.200 kilometara kvadratnih površine morskog dna na kvadrantima za koje je koncesiju dobio italijansko-ruski konzorcijum Eni-Novatek.

Predsednik izdao UPOZORENJE: Evropa spremila NOVU OPAČINU Srbiji: Ostajemo bez energetske mreže na Kosovu?!

- Radovi se vrše južno, nekih 10-15 nautičkih milja od Valdanosa, od svetionika Mendre, i ista pozicija, udaljenost 10-15 nautičkih milja od Bara prema otvorenom moru. Znači, područje pokriva deo teritorijalnih voda i epikontinentalni pojas - kazao je Lukšić.

radnici na naftnoj bušotini
Foto: Profimedia/ilustracija

Crna Gora je do sada zaključila dva ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika u podmorju kod Ulcinja i Bara. Prvi ugovor zaključen je 14. septembra 2016, sa kompanijama Eni Montenegro, BV Holandija i Novatek Montenegro, a drugi 15. marta 2017, sa Energean Montenegro Limited sa Kipra. Zaključenim ugovorima o koncesiji predviđeno je da faza istraživanja traje ukupno sedam godina.

U Upravi za ugljovodonike ističu da će se u zavisnosti od podataka dobijenih istraživanjem, odrediti lokacija istražne bušotine kod Ulcinja. Iz Uprave za ugljovodonike saopšteno je da je, kada je reč o prihodima koje će Crna Gora imati od eventualne eksploatacije ugljovodonika iz podmorja, udeo države u tim prihodima definisan Zakonom, te da je procena da bi državi, u zavisnosti od obima eksploatacije, pripalo između 62 i 68 odsto ukupnog prihoda.

PARADOKS: Padaju cene nafte uprkos američkim sankcijama Iranu

Pojedine nevladine organizacije pozvale su Vladu da hitno obustavi istraživanja. Ističu da bi trebalo uvesti moratorijum na istraživanje nafte i gasa jer je to, kako tvrde, visokorizični projekat koji donosi ozbiljne devastacijske posledice za živi svet mora, seizmološke i rizike po zdravlje i život građana i razvoj turizma.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
11 Beograd