fbpx
Skip to main content
Cevi iz gasovoda

Rusi otkrili pod kojim USLOVIMA će "Turski tok" proći kroz Bugarsku

Foto: Profimedia/ilustracija
Jasni uslovi

 Rusija je spremna da razmotri zajedničke gasne projekte sa Bugarskom, ali pod uslovom da za njih garantuje bugarska vlada i Evropska komisija, izjavio je danas ruski ministar energetike Aleksandar Novak.

- Rusija radi na izgradnji gasovoda Turski tok. Bugarska je ponovo iskazala interesovanje za tranzit gasa preko njene teritorije. Naročito žele da razmotre pitanje moguće izgradnje gasnog čvorišta u Bugarskoj - izjavio je Novak za televiziju "Rusija 24", a prenosi ruska agencija Tas s.

- Za nas je važna stvar da svi ovi veliki projekti, budući infrastrukturni projekti, budu zagarantovani sa aspekta kupaca gasa, usaglašenosti sa evropskim zakonodavstvom i da imaju garancije vlade Bugarske i Evropske komisije - dodao je Novak.

Generalni direktor Gasproma Aleksandar Medvedev je nedavno najavio da će kompanija ubrzo doneti odluku o ruti drugog kraka gasovoda Turski tok, a u tom kontekstu je kao buduća tržišta pomenuo Srbiju, Grčku, Italiju, Bugarsku i Mađarsku.

Gasovod
Foto: Profimedia

Bugarski predsednik Rumen Radev je juče u Moskvi izrazio nadu da će razgovori o direktnim isporukama ruskog gasa do Bugarske biti obnovljeni, navodeći da je pitanje bezbednosti energetskih isporuka izuzetno važno za Sofiju i za celokupnu EU.

Zvanična Sofija je u junu 2014. godine obustavila radove na pripremi izgradnje gasovoda Južni tok sa Rusijom, a na zahtev Evropske komisije koja je navela da sporazumi o izgradnji tog cevovoda nisu u skladu sa energetskim proposima EU.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
10 Beograd