fbpx
Skip to main content
Gasovod Severni tok 2

ULTIMATUM AMERIKE! "Odustanite od tog gasovoda, sve strane da se povuku!"

Foto: Profimedia
Sjedinjene Američke Države smatraju da projekat gasovoda "Severni tok 2" predstavlja pretnju evropskoj bezbednosti i s tim u vezi pozivaju sve strane da se povuku iz njega, izjavio je novinarima pomoćnik američkog državnog sekretara za energetske resurse Fransis Fenon

- Suprotstavljanje Sjedinjenih Američkih Država "Severnom toku 2" zasnovano je na našoj zabrinutosti da gasovod predstavlja široku geostratešku pretnju bezbednosti Evrope - rekao je američki diplomata na brifingu.

On je ponovio stav Sjedinjenih Američkih Država, rekavši da "Severni tok 2" nije komercijalni projekat, već "politički instrument" za vršenje pritiska na Evropu. „Pozivamo sve strane da se povuku iz projekta“, istakao je Fenon.

''Severni tok 2'' stvara tenzije između Zapada i Rusije! Evropa sve zavisnija od ruskih energenata!

Prošle nedelje pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izjavio je da Sjedinjene Američke Države razmatraju čitav niz akcija kako bi zaustavile izgradnju gasovoda "Severni tok 2".

Gasovod
Foto: Profimedia/ilustracija

Prethodno je viši zvaničnik američkog Stejt departmenta u razgovoru sa novinarima rekao da bi incident u Kerčkom moreuzu, gde su zadržani ukrajinski ratni brodovi za kršenje ruske granice trebalo da primora EU da odustane od "Severnog toka 2". On je dodao da je pitanje izgradnje gasovoda razmatrano sa nemačkim političarima, koji su nakon incidenta na Crnom moru postali prijemčiviji na pozive SAD o "Severnom toku 2", jer je, prema njegovim rečima, incident "imao odjeka u javnom mnjenju u Nemačkoj".

NEMAČKA STALA UZ PUTINA I UDARILA ŠAMAR AMERICI: Berlin odobrio izgradnju gasovoda "Severni tok 2"

Nemačka, koja je najjača ekonomija u EU, podržava "Severni tok 2". Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas je nakon incidenta u Kerčkom moreuzu rekao da je "Severni tok 2" komercijalni projekat i da nijedna zemlja neće pobediti ako nemačke ili druge evropske kompanije odustanu od učešća u njemu.

Projekat "Severni tok 2" podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. Novi cevovod trebalo bi da bude izgrađen pored "Severnog toka". On će proći kroz teritorijalne ili isključivo ekonomske zone država duž obale Baltičkog mora: Rusije, Finske, Švedske, Danske i Nemačke.

Pročitajte i:

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd