fbpx
Skip to main content
Nafta

VELIKE PROMENE: Nafta uskoro odlazi u zaborav, pronađen RESURS koji može da je zameni (VIDEO)

Foto: Profimedia
Neverovatno

Na ostrvu Katalina kraj Los Anđelesa "Start ap" Marine Biomas dizajnirao je robotsku podmornicu koja bi unapredila branje smeđih algi.

Tokom dana se žice na kojima raste alga povlače prema površini mora da bi alge dobile što je više moguće sunčeve energije, a tokom noći se vraćaju u dubine gde ima mnogo više nutrijenata.

Kada je vreme za branje algi, žica ih povlači na obližnji brod, gde se pretaču u ekvivalent nafte.

U isto vreme, naučnici se trude da alge budu još bogatije energijom. "Ekson mobil" i "Sintetička genomika" zajedno rade na povećanju udela ulja u algama sa 20 na 40 odsto, što bi ih činilo dosta isplativijim.

- Alge se kao biogorivo spominju od sedamdesetih godina, ali dosadašnja istraživanja nisu bila naroćito uspešna - kažu iz "Start-apa" i napominju da se čini da je upravo kucnuo čas da se alge počnu ozbiljno posmatrati kao valjana opcija.

Sve više i ubrzanije se traže izvori energije za rastuću populaciju planete, ali da to u isto vreme bude nešto što neće uništiti planetu.

- Alge strašno brzo rastu, mnogo, mnogo brže od kopnenog bilja. Imaju više kapaciteta za fotosintezu, pa se zaista isplati ulagati trud i znanje u to da se alge pretvore u novu naftu - navodi Mišel Morison.
 

 

Pročitajte i:

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Mist
10 Beograd