fbpx
Skip to main content
bakar

Zaboravite na naftu, CRVENO ZLATO SE PENJE NA TRON: Ruda koje ima i u Srbiji donosi pravi BUM NA TRŽIŠTE (VIDEO)

Foto: Profimedia/ilustracija
Bakar se trenutno prodaje po ceni od 800 dolara po toni i to posle velikog skoka cene u februaru, ali su se u međuvremenu investitori ohladili.

Međutim, strateg za metale Goldman Saksa Nikolas Snoudon je na virtuelnoj Svetskoj konferenciji za bakar u utorak tvrdio da se stvari menjaju. Snoudon je udvostručio prognozu investicione banke da je rudarski sektor na početku superciklusa, navodeći tri faktora koji pokreću bum na širem tržištu roba:

Dugotrajna strukturna nedovoljna ulaganja u "staru ekonomiju", uključujući rudarstvo, infrastrukturu i industrijsku proizvodnju, nove politike preraspodele koje su uvele države koje ciljaju robno intenzivne socijalne potrebe, a ne finansijsku stabilnost i treće, masivan rast državne potrošnje, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama.

REŠITE SE PROLEĆNOG UMORA: Ovi vitamini i minerali su vam potrebni za blistavu kožu, kosu i nokte!

REŠITE SE PROLEĆNOG UMORA: Ovi vitamini i minerali su vam potrebni za blistavu kožu, kosu i nokte!

ČUDO BOLJE OD "TESLE": Milijardu dolara za auto na struju koji prelazi 1.000 kilometara bez vozača za volanom

ČUDO BOLJE OD "TESLE": Milijardu dolara za auto na struju koji prelazi 1.000 kilometara bez vozača za volanom

VUČIĆ MATIRAO MARKETING ZNALCE: "Možda sam ja i hologram, ali su auto-putevi i veće plate i penzije stvarnost"

VUČIĆ MATIRAO MARKETING ZNALCE: "Možda sam ja i hologram, ali su auto-putevi i veće plate i penzije stvarnost"

Snoudon kaže da će politike zaštite životne sredine u narednoj deceniji podsticati procvat kapitalnih investicija usporedno sa 1970-ima i 2000-ima, a bakar je srž tranzicije zelene energije:

-Procenjujemo da bi gotovo 16 biliona dolara trebalo da uđe u infrastrukturu usredsređenu na ekologiju da bi se postigli ciljevi dekarbonizacije, u poređenju sa samo 10 biliona dolara u Kini tokom poslednjeg superciklusa.

Još jedan faktor koji podržava veće cene sirovina je ranjivost globalnih lanaca snabdevanja izloženih covid-u i naknadno iscrpljivanje zaliha u zapadnim zemljama - naročito u trgovini bakrom, gde je kineski uvoz nastavio da beleži rekorde.

Snoudon kaže da, dok tržište tek sada ulazi u period deficita, do druge polovine sledeće godine tržište bakra bilo bi u najtežoj tački od sredine 2000-ih sa vrlo niskim zalihama što bi dovelo do zabrinutosti zbog oskudice.

Bakar
Bakar
Foto: Profimedia

-Nalazimo se u supernaelektrisanom, sinhronizovanom globalnom porastu potražnje. Kineska potražnja ostaje veoma snažna, ove godine je porasla na 4%, potkrepljena snagom u infrastrukturne investicije, snažnom fazom završetka u imovinskom sektoru, kao i snažnim oporavkom u sektorima predvođenim potrošačima.

Ali ono što je posebno neobično na trenutnom tržištu bakra je tempo oporavka potražnje u bivšim kineskim ekonomijama, kaže Snoudon:

-Predviđamo rast potražnje u razvijenim ekonomijama bržim tempom od Kine - blizu stope rasta od 7% ove godine.

Na strani ponude, Snoudon ukazuje na kolaps u tretmanu i preradi (koji rudari plaćaju topionicama) što odražava lošu isporuku mina, što dokazuje izvoz iz Čilea i Perua, koji se ove godine nije oporavio kako se očekivalo. Potražnja vezana za zeleno kretaće se u drugoj polovini ove decenije, što će na kraju generirati gotovo 5 miliona tona dodatne potražnje, prema Goldmanovoj prognozi.

Postavljen na vrhuncu globalne opskrbe rudnicima od 2024. godine, Snovdon kaže da će ovi temelji stvoriti "rekordni dugoročni jaz u snabdevanju do kraja decenije koji se mora rešiti ulaganjem u nove rudarske kapacitete". Dugoročni jaz u snabdevanju zaista se otvorio u poslednjih nekoliko godina i sa trenutnih 8 miliona tona blizu je da udvostruči jaz u snabdevanju tokom poslednjeg bikovog tržišta 2000. i početkom 2010. godine.

-Ovo se može rešiti samo višim cenama koje podstiču ulaganje u novu ponudu- kaže Snoudon.

Među većim nalazištima bakra je i borski basen, a samo iz rudnika bakra Majdanek je prema nekim proocenama moguće dobiri 1,5 miliona tona ovog metala.

 

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Clear sky
36 Beograd