fbpx
Skip to main content
kafić

DRŽAVA PONOVO POMAŽE! NOVI KONTINGENT POMOĆI U SRBIJI: Počinje isplata još jednog minimalca za dva ugrožena sektora

Foto: Profimedia
Kako se ističe u saopštenju Ministarstva finansija, da je ovo šesti po redu minimalac koji dobijaju zaposleni u ovim sektorima u Srbiji

Ministar finansija izjavio je da u ponedeljak, 14. decembra, počinje isplata još jedne minimalne zarade u iznosu od 30.367 dinara za zaposlene u turizmu i ugostiteljstvu, te da je reč o iznosu od dve milijarde dinara koji će biti isplaćen iz republičkog budžeta.

SREĆA STANUJE U DANSKOJ: Ostavili iza sebe Veliku Britaniju i postali zemlja NAJZADOVOLJNIJIH radnika

SREĆA STANUJE U DANSKOJ: Ostavili iza sebe Veliku Britaniju i postali zemlja NAJZADOVOLJNIJIH radnika

NIŠTA NEĆE BITI ISTO! SVAKO PREDUZEĆE MORA BITI SPREMNO: Top 10 trendova koji će pokretati poslovanje u 2021. godini

NIŠTA NEĆE BITI ISTO! SVAKO PREDUZEĆE MORA BITI SPREMNO: Top 10 trendova koji će pokretati poslovanje u 2021. godini

BEZ POSLA OSTALO SKORO 800 LJUDI: Srpski turistički sektor kritično, ministarka otkrila kad će se stabilizovati

BEZ POSLA OSTALO SKORO 800 LJUDI: Srpski turistički sektor kritično, ministarka otkrila kad će se stabilizovati

- Reč je o sektorskoj podršci za 72.500 zaposlenih u turističkim agencijama, rent a kar firmama, ugostiteljskim objektima i hotelima. Ta dodatna finansijska podrška značiće zaposlenima u ovom sektoru koji su zbog pandemije korona virusa najviše ugroženi - naveo je ministar finansija.

Kako se ističe u saopštenju Ministarstva finansija, da je ovo šesti po redu minimalac koji dobijaju zaposleni u ovim sektorima u Srbiji, što znači da je pola poslovne godine u ovim preduzećima država pokrila isplatom zarada.

Ministar je istakao da je Poreska uprava objavila je spisak od 12.037 preduzeća koja su ostvarila pravo na pomoć države. Na spisku se nalaze firme iz oblasti ugostiteljske i turističke privrede.

- Preduzećima će novac biti uplaćen na posebne namenske račune koje Uprava za trezor otvara za ovu svrhu - naglasio je on i dodao da je procedura za isplatu pojednostavljena, tako da je potreban samo jedan dolazak ovlašćenog lica privrednog subjekta u nadležnu filijalu Uprave za trezor.

Ministar je podsetio da su prethodno isplaćene subvencije hotelijerima u iznosu od 350 evra po individualnom ležaju i 150 evra po smeštajnoj jedinici, za šta je izdvojeno 1,2 milijarde dinara.

Ministar je rekao i da je u budžetu za narednu godinu predviđeno izdvajanje od 500 miliona dinara za podelu vaučera za subvencionisani odmor u Srbiji, te je onda sasvim jasno da država planski i sistemski pokriva sektorske probleme u ovoj oblasti.

Uvac
Foto: Profimedia/ilustracija

Ministar je podsetio da će ukupna izdvajanja države od početka godine za podršku privredi dostići šest milijardi evra, odnosno oko 700 milijardi dinara, kao i da je to jedan od najvećih paketa podrške u regionu.

- Krajem sledeće nedelje isplatićemo i pomoć od 5.000 dinara penzionerima, čime jasno pokazujemo da je naša država i na kraju godine, kada mnoge države prijavljuju iscrpljene resurse, likvidna i da su javne finansije pod kontrolom - kazao je ministar finansija.

Ministar finansija je rekao da je turizam u Srbiji najviše pogođen pandemijom korona virusa.

- Ali bez obzira na sve nedaće koje su nas snašle, pronašli smo potencijal u domaćem turizmu i turističkim destinacijama u zemlji, koje su doživele pravi bum - naveo je ministar.

Prema njegovim rečima, i pored svih turbulencija koje su snašle kako svetsku, tako i srpsku ekonomiju, naša zemlja će uspeti da ostvari jedan od najboljih rezultata u Evropi kada je reč o privredi i zabeleži pad BDP od svega jedan ili čak i manje od jedan odsto.

- U uslovima ekonomske i zdravstvene krize ovih razmera, to je sjajan rezultat - zaključio je ministar i pružio uveravanja da će se stvoriti uslovi za još veći i ubrzaniji privredni rast, očuvanje radnih mesta i životnog standarda stanovništva.

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
6 Beograd