Skip to main content
Bela tehnika

KVARE SE ČIM ISTEKNE GARANCIJA: Stručnjaci otkrili da li je roba u Srbiji manje kvalitetna

Foto: Profimedia/ilustracija
Postoje pouzdane informacije da veći deo proizvoda nema veći rok upotrebe, odnosno da traju samo do isteka garancije, kaže Petar Bogosavljević.

- Apsolutno mislim da je tako napravljeno. Žalbe potrošača su potvrdile tu tezu. Najveći broj kvarova tehničke robe dešava se oko dva dana po isteku garancije. To je uglavnom bela tehnika, mobilni telefoni, računari...Sami proizvođači kažu da je osiromašenje u svetu, i da je to uticalo na promenu kvaliteta materijala koji se koristi u industriji i to je sasvim prirodno donelo manje kvalitetnu robu - rekao je Bogosavljević koji je predsednik Pokreta potrošača.

Srpski voćari u krizi, kilogram jabuka samo tri dinara, a ne mogu kupce da nađu!

Vladimir Radunović, IT stručnjak misli da se najveća kritika na Epl i druge velike kompanije odnosi na to što ne postoji transparentnost.

veš mašina
veš mašina
Foto: Profimedia

- Kada kupimo uređaj da zaista možemo da znamo šta da očekujemo. Mislim da na sve bitno utiče brzina tehnološkog razvoja, stari telefoni nemaju prosto neke funkcije koje imaju novi, drugo, kao korisnici uvek hoćemo nešto drugo - kaže on i dodaje da je kod velikih kompanija ipak poverenje potošača na prvom mestu.

račun
Foto: Profimedia

Da "pacijenti" postaju sve mlađi, potvrđuje Novica Todosijević serviser bele tehnike:

- Nije presudno da li se uređaji sklapaju u Turskoj ili Bugarskoj, postoji nešto drugo, a to je da postoje aparati za druga, naša tržišta. Postoje veš mašine od 1.000 evra i one od 300, mi možemo da platimo na primer mašine od 300 evra. Ako ona odradi garantni rok, plus malo više, tu ne vidim problem - kaže on.

POSKUPLJUJE PREPLATA ZA RTS? Javni servis povećava cenu, EVO koliko će iznositi!

Bogosavljević ističe da u našoj zakonskoj regulativi imamo otežavajuće okolnosti pa tako nije lako pokrenuti sudski spor, odnosno, još uvek nije moguće pokrenuti kolektivnu tužbu. Dodaje i da su često sudski sporovi skupi, dugu traju i nezivesni su.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
zora's picture

zora

Neverujem da se radi o nameri.Koristi se losiji materijal da bi se smanjila cena proizvodnje i prodavalo po jevtinijim cenama.Kvalitet nema veze sa nama, u FR.sam kupila kompjuter marke hp koji sam popravljala sest meseci nakon kupovine. Danas ima dve godine i nema dana da nesto nije u redu.Nisam imala gori.

1 | 1

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mist
10 Beograd