Skip to main content
Plaćanje

Ne želite da se CENJKATE, a NEMATE NOVCA za bacanje? Ovo je način da prodavac sam ponudi "tri za sto"

Foto: Profimedia
Otkriveno kako uštedeti do 20 odsto pri svakoj kupovini za kuću

Samo namirnice sa spiska, akcije, specijalne tezge na pijaci - neki su od trikova domaćica koje uštede i do 20 odsto novca potrebnog za jednu nabavku za domaćinstvo.

Jedna među njima je i Mirjana Bratuljević iz Ivanjice, koja, kako kaže, prima prosečnu platu, ali bez već uigrane taktike sa trgovinama ne bi mogla da se skrpi ni za celih petnaest dana u mesecu.

- Trudim se maksimalno da pravilno rasporedim novac, ali čak i to ponekad ne vredi, tako da mi u pomoć pritekne mama. Da ne pratimo sniženja, teško i zajedničkim snagama da bismo uspele pokriti sve potrebne troškove. Zaista znači ukoliko imate vremena da obiđete nekoliko prodavnica i pronađete jeftinije to što želite da kupite - iskrena je Mirjana nekoliko tajni.

Akcija glavni putokaz

Veliki trgovinski lanci u saradnji sa proizvođačima nude kupcima proizvode po nižim, akcijskim cenama. Na sniženjima se ostvari oko 20 odsto ukupnog prometa. Kako savetuje Mirjana, nekad nije naodmet odvojiti i nešto više vremena i pažljivo isplanirati kupovinu tako što će se već kod kuće na sajtovima prodavnica pogledati u kom marketu je nešto na akciji, pa čak za svaku namernicu ponaosob pazariti na drugom mestu.

Žena u marketu
Foto: Profimedia/ilustracija

Nepisano je pravilo da velika pakovanja u krajnjem zbiru koštaju manje nego nekoliko malih i upravo ona su najčešće na akciji. To je posebno pogodno kada je reč o kućnoj hemiji. Za domaćinstva sa manjim brojem članova isplativija je kupovina više od šest kilograma praška za veš, utoliko što nije u pitanju kvarljiva roba. Isto važi i za druge proizvode iz linije kozmetike, ali važi i za namirnice, pa tako uvek treba pogledati kolika gramaža se dobija za tek nešto višu cenu od manjeg pakovanja.

Na pijacu u podne

Pijaca je najskuplja rano ujutro, dok prodavci znaju da cenu snize kako dan odmiče, jer im nije u interesu da neprodato voće i povrće, posebno ono koje je lako kvarljivo, vraćaju kući. To je idealno vreme i za one koji vole da se cenkaju, ali i trgovci najčešće nude sami ono dobro poznato "tri za sto". Ako domaćicama radno vreme dozvoljava, najbolje je pazariti tokom radnih dana, i to od sredine nedelje, dok se pijačari opskrbe novom robom.

Na internetu OSVANUO BIZARAN OGLAS: Čovek PRODAJE DUŠU, a to će vama doneti NEVEROVATNO OLAKŠANJE (FOTO)

Kupovina samo po spisku

Prema nekim procenama, zbog lošeg planiranja trećina kupljene hrane završi u smeću. Zbog toga treba kupovati samo onoliko koliko vam je potrebno.

- Nekada uđem u prodavnicu da kupim nešto jer vidim da je na sniženju, a onda odmah do toga se nalazi drugi proizvod koji mi privuče pažnju, ne mogu da odolim, pa ode više novca nego što sam planirala - upozorava Mirjana.

Povedite penzionera

Mnoge radnje daju deset odsto popusta određenim danima za penzionere. Ako planirate veću kupovinu koja dostiže i do 10.000 dinara, ušteda nije loša. Prema tome, mame, tate, bake i deke, bilo ko je vlasnik penzionog čeka, značiće da se nešto prištedi, pa čak i da se obavi zajednička kupovina.

ŠEST načina da sprečite novac da vam uništi brak

Kupujte u specijalizovanim radnjama

Kozmetika, toalet-papir, papirne maramice, kućna hemija, slatkiši i grickalice na pijaci mogu da budu i do 30 odsto jeftiniji nego u prodavnicama. Ipak nije preporučljivo da se na tim mestima pazari kvarljiva roba. Treba imati na umu da se kupovina određenih proizvoda isplati ukoliko se pazari u baš specijalizovanim radnjama za to. Kancelarijski pribor je jeftiniji u knjižarama, meso u mesarama, riba u ribarnicama, piće u diskontima, zdrava hrana u prodavnicama zdrave hrane...

kupovina mesa
Foto: Profimedia/ilustracija

Meso na veliko

Kupovina cele svinje i celih pilića više se isplati nego svakodnevna kupovina pilećeg filea, šnicli, mlevenog mesa... Tako na primer, vešta domaćica će pileće grudi sa kostima iskoristiti višestruko - lepi komadi mesa za šnicle, oni manji za čorbe ili jela sa komadićima piletine, dok je koska sa ostacima mesa idealna za supu ili čorbicu. Kupovina samog filea bez koske je duplo skuplja.

Kupujte od proizvođača

Ovih 5 koraka jednostavno MORATE poštovati ako želite biti uspešni s novcem

Kada nema troškova distribucije i velikih trgovačkih marži, roba je jeftinija. Tako, na primer, med koji u prodavnici košta i do 650 dinara, direktno od proizvođača može da se kupi i za 100 dinara manje. Čak su i lekovi jeftiniji kod distributera.

Sajtovi sa popustima za usluge

Mnogobrojni sajtovi za grupnu kupovinu nude građanima popuste za najrazličitije usluge - večere, putovanja, kozmetički tretmani, pa i odlasci u pozorišta, na kuglanje ili pikado. Tako se uštedi i do 50 odsto na ceni usluge, pa feniranje u frizerskom salonu može stajati svega 200 dinara, a večera u restoranu za dvoje i 600 dinara.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mist
9 Beograd