fbpx
Skip to main content
Plaćanje

Od Nove godine cigarete će DRASTIČNO poskupeti: Pogledajte koliko će koštati

Foto: Profimedia
Spremite se

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH usvojio je Odluku o utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete i duvan za pušenje za narednu godinu, koja će se primenjivati od 1. januara.

Jedni bacaju đubre, drugi se od istog bogate: 25.000 dinara od smeća je MOGUĆE zaraditi

Bilo da su u Srbiji ili u inostranstvu: Svi penzioneri u ponedeljak dobijaju jednokratnu isplatu od 5.000 dinara

Prema usvojenoj odluci, od 1. januara naredne godine minimalna akciza iznosiće 2,60 KM umesto 2,42 KM, a specifična akciza umesto 1,35 KM iznosiće 1,50 KM za pakovanje cigareta od 20 komada, saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH. 

Akciza na duvan za pušenje utvrđuje se u visini od 80 odsto minimalne akcize i iznosiće 104 KM umesto dosadašnjih 96,80 KM po kilogramu. 

Cigarete
Foto: Profimedia

Poreski obveznici i druga lica koja se bave prometom cigareta dužni su da popišu zalihe cigareta na dan 1. januar i da popisne liste dostave nadležnom regionalnom centru UIO do 7. januara naredne godine, dok se obračun akciza mora dostaviti do 17. januara, kako bi bila obračunata razlika. 

Kalkulaciju maloprodajne cene, formirane shodno ovoj odluci, poreski obveznici dužni su da dostave nadležnom regionalnom centru UIO do 30. novembra. 

Upravni odbor UIO usvojio je Odluku o utvrđivanju količine dizel goriva koje se koristi za potrebe rudnika, termoelektrana i železnica na koje se ne plaća putarina za narednu godinu. 

Odredbe ove odluke odnose se na dizel gorivo koje koriste rudnici i termoelektrane u procesu proizvodnje i železnice za pogon šinskih vozila, i to na određenu količinu koju odobri UO UIO na predlog vlada entiteta i Brčko distrikta. 

Cigarete
Foto: Profimedia

Ova odluka primenjivaće se od 1. januara, a za njenu provedbu zadužena je UIO koja će jednom u tri meseca Upravnom odboru podnositi izveštaj o njenoj realizaciji. 

Upravni odbor usvojio je izmjene pravilnika o primeni Zakona o akcizama u BiH i Pravilnik o primeni Zakona o porezu na dodatnu vrednost koji se odnosi na elektronsko podnošenje prijava kod obračuna akciza i PDV-a.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
29 Beograd