Skip to main content
Beograd

UKLETI STANOVI U SRBIJI: Prodaju se za male pare, a niko ih neće - evo i zašto!

Foto: Srbija Danas
Građani misle da će ih zadesiti zla sudbina ako kupe ove stanove.

Naime, stanovi nad kojima su banke aktivirale hipoteke, s obzirom da poverioci nisu bili u mogućnosti da isplate svoja dugovanja, građani mogu da kupe na licitacijama po cenama znatno nižim od tržišnih.

Reč je o tome da se dešava da pojedini građani koji pola godine ne otplaćuju ratu za kredit, ostanu bez krova nad glavom jer banke imaju mogućnost da posle 180 dana kašnjenja aktiviraju položenu hipoteku. Postoje dva modela prodaje takvih stanova.

Prvi model je kada nadležni sud, na predlog banke, prodaje nepokretnost. Kao početna, minimalna cena, na prvoj aukciji, uzima se 60 odsto procenjene vrednosti nekretnine. Na drugoj aukciji, ako do nje dođe, početna minimalna cena je 30 odsto vrednosti. U drugom modelu, aukciju organizuju sama banka, a početni iznos je 75 odsto od procenjene vrednosti.

Mnoge banke u Srbiji koje prodaju imovinu dužnika koji više nisu u mogućnosti da vraćaju kredite, informacije o nekretninama objavljuju na sajtu "Doboš". Procenjuje se da je u ovom trenutku na tržištu preko 1.000 nekretnina koje banke prodaju.

beograd
Foto: Srbija Danas

DA LI SE PREPOZNAJETE? Ako imate ove osobine teško ćete se obogatiti!

Stanovi po 60 odsto nižoj ceni!

Petosoban stan, površine 145 m2, u zgradi koja se nalazi u Beogradu, u ulici Nikole Đurkovića broj 44, opština Voždovac, prodaje se sa sve garažom  površine 24 m2 po 60 odsto nižoj ceni od procenjene vrednosti!

Naime, ukupna procenjena vrednost iznosi 28.574.000,00 dinara, a početna cena iznosi svega 17.144.400,00 dinara.

Tamo možete videti ponude banaka za prodaju kuća, stanova, stambenih zgrada, poslovnog prostora, poljoprivrednog zemljišta, njiva u Beogradu, Pančevu, Kanjiži, Irigu, Subotici, Sremskoj Mitrovici, Pećincima, Čoki, Čenti, Rumi i mnogim drugim gradovima po Srbiji. 

Ukoliko imate novac i potreban vam je radni ili stambeni prostor, možete od banaka za pristojnu cenu, a često i veoma nisku, kupiti dobre nekretnine.

Tako na primer možete kupiti četvorosoban stan na dva nivoa u ulici Gospodara Vučića 124 u Beogadu, površine 91m2, na trećem spratu stambene zgrade, po ceni od 100.400 evra.

Jedna od hit ponuda na sajtu "Doboš" je i porodična stambena zgrada u Smederevskoj Palanci, gde početna cena na javnom nadmetanju iznosi 1.656.993,60 dinara, što predstavlja 30 odsto od procenjene vrednosti.

beograd
Foto: Srbija Danas

NOVI KUĆNI RED: Zabranjeno roštiljanje na terasama, sušenje veša na balkonima...

Nema zainteresovanih kupaca

Ipak, do realizacije prodaje teško dolazi pa čak i po ovako niskim cenama, jer ljude odvraća činjenica da su prethodni stanari prisilno napustili svoje domove. Broj potencijalnih kupaca takođe ograničava i činjenica da za ovakvu kupovinu nekretnine banke ne nude finansiranje putem kredita.

- Ne bih kupio takav stan jer su i moji roditelji pod hipotekom i znam da mi ne bi bilo pravo da neko isto tako kupi moj dom prisilno, čak ni po pristojnoj ceni. Ipak, ne osuđujem one koji kupuju takve stanove - kaže jedan Beograđanin i dodaje da se pribojava da bi ga posle ostvarene kupovine jednog takvog objekta zadesila zla sudbina.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mist
12 Beograd