fbpx
Skip to main content
Fakultet

Dilema oko VELIKE MATURE: Prosvetne vlasti i uprave fakulteta različito gledaju na USLOVE UPISA

Foto: Srbija Danas
Dekani hoće i prijemni i maturu

Najveća dilema oko državne (velike) mature, koja treba da počne na kraju školske 2021/22. godine, jeste - da li će ona biti jedini uslov za upis na fakultete ili će visokoškolske ustanove organizovati dodatnu proveru znanja.

IZDAVALI DIPLOME NA DIVLJE? Visokoškolske ustanove u Nišu pod lupom prosvetne inspekcije

IZDAVALI DIPLOME NA DIVLJE? Visokoškolske ustanove u Nišu pod lupom prosvetne inspekcije

NASTAVA PONOVO ONLAJN? Ministar Šarčević obrazložio - zašto da se zatvore škole u celoj Srbiji zbog jedne regije

NASTAVA PONOVO ONLAJN? Ministar Šarčević obrazložio - zašto da se zatvore škole u celoj Srbiji zbog jedne regije

"MI SMO SPREMNI ZA ONLAJN NASTAVU" Pomoćnik ministra prosvete otkrio kako će se zatvarati škole

"MI SMO SPREMNI ZA ONLAJN NASTAVU" Pomoćnik ministra prosvete otkrio kako će se zatvarati škole

Dok prosvetne vlasti tvrde da će velika matura biti jedina ulaznica, pojedini dekani smatraju da fakultetima treba ostaviti mogućnost da organizuju i prijemne ispite.

- Nećemo dozvoliti da se organizuje bilo kakav drugi ispit osim državne mature. Dodatne provere moći će da organizuju samo fakulteti za koje su potrebne posebne sposobnosti kandidata - kaže, za "Novosti", ministar prosvete Mladen Šarčević. - Fakulteti će moći da traže koje izborne predmete kandidati treba da imaju položene u okviru državne mature.

S druge strane, dekani fakulteta kao što je Mašinski, ETF ili FON smatraju da je za upis neophodna dodatna provera znanja.

- Velika matura za nas nije dovoljan uslov - kaže prof. dr Milo Tomašević, dekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu. - Selektivni kriteterijumi kod nas su oštriji nego što bi bili na maturskom ispitu. Fakultetima koji to hoće treba ostaviti da imaju svoj selekcioni kriterijum.

I dekan Mašinskog fakulteta u Beogradu prof. dr Radivoje Mitrović smatra da pojedinim fakultetima treba ostaviti mogućnost da organizuju ispite kojima će proveriti sklonost i afinitete kandidata ka toj struci. On, međutim, napominje da je velika matura važna i da od nje ne treba odustajati, jer predstavlja podizanje nivoa srednješkolskog obazovanja.

S druge strane, za upis na Pravni fakultet u Beogradu bio bi dovoljan maturski ispit. To nam je rekao dekan prof. dr Zoran Mirković.

- Kod nas se na prijemnom polaže ili srpski jezik ili istorija, verujem da bi ti predmeti na državnoj maturi bili dovoljno dobro zastupljeni - kaže prof. Mirković.

Inače, pilot-projekat državne mature biće sproveden u 101 školi u Srbiji nakon 20. oktobra. Pilotiranje testova biće u 50 gimnazija, testiranje za stručnu maturu biće u 38 srednjih stručnih škola, dok će se testovi za umetničku maturu proveravati u tri umetničke škole. Pilotiranje završnog ispita planirano je u 10 srednjih trogodišnjih škola.

- U pilot-projektu neće učestvovati cela generacija odabranih škola, već jedno ili dva odeljenja. To će biti učenici trećeg razreda, koji će dogodine prvi polagati državnu maturu - rekla je, za "Novosti", savetnica ministra prosvete Gordana Kosanović.

Za kraj maja naredne godine je planirano drugo pilotiranje državne mature i tada će biti uključene sve škole i svi učenici, a testiraće se i sve procedure koje bi trebalo da budu identične onima koje će se sprovoditi na samoj maturi. Proba državne mature planirana je za proleće 2022.

SD obrazovanje

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd