Skip to main content
đaci

POČINJE NOVA ŠKOLSKA GODINA PRAĆENA KORONOM: Roditelji na oprezu, ovih deset stvari morate da znate

Foto: Profimedia
Skoro 850.000 đaka, među kojima više od 64.000 prvaka, sešće danas u klupe čime će startovati nova školska godina u Srbiji, koja će ponovo umnogome biti uslovljena epidemijom korona virusa.

Početak će biti koliko-toliko regularan, a kako će sve to izgledati do juna 2022. to se više niko ne usuđuje da prognozira. Ipak, ovih deset stvari definitivno morate da znate o novoj školskoj godini u Srbiji.

1. Polazak u školu

Nova školska godina startovaće potpuno regularno u većem delu Srbije, dakle svi đaci u učionicama, bez podele odeljenja na grupe, učenici će sedeti zajedno u klupama, a časovi će trajati punih 45 minuta. Izuzetak će biti srednje škole u 15 gradova u kojima će učenici ići po kombinovanom modelu, dan u školi, dan na onlajnu, i to u Kladovu, Petrovcu na Mlavi, Novoj Varoši, Priboju, Užicu, Valjevu, Despotovcu, Jagodini, Paraćinu, Svilajncu, Rekovcu, Ćupriji, Preševu, Novom Pazaru i Bojniku. Srednjoškolci u Tutinu će biti isključivo na onlajn nastavi.

IMA I ONIH KOJI BI RADIJE DA IM DECA PRATE NASTAVU ONLAJN: Samo u jednom slučaju takav zahtev roditelja se može usvojiti

IMA I ONIH KOJI BI RADIJE DA IM DECA PRATE NASTAVU ONLAJN: Samo u jednom slučaju takav zahtev roditelja se može usvojiti

UVEDENA KAO NUŽNO ZLO - ONLAJN NASTAVA POKAZALA VIŠE LOŠIH NEGO DOBRIH STRANA: Koliko učenici tako mogu da nauče?

UVEDENA KAO NUŽNO ZLO - ONLAJN NASTAVA POKAZALA VIŠE LOŠIH NEGO DOBRIH STRANA: Koliko učenici tako mogu da nauče?

PROSVETARI, RODITELJI I DECA NA MUKAMA - NIT' ĆE OVAKO, NIT' ONAKO: Objašnjenje za PET najčešćih nedoumica o početku škole

PROSVETARI, RODITELJI I DECA NA MUKAMA - NIT' ĆE OVAKO, NIT' ONAKO: Objašnjenje za PET najčešćih nedoumica o početku škole

Osnovci od prvog do četvrtog razreda u Tutinu će biti podeljeni u grupe sa časovima od 30 minuta, a stariji osnovci će ići kombinovano, dan škola-dan onlajn.

2. Nošenje maske

Đaci bi trebalo da nose maske od ulaska u školu, pa dok ne sednu u svoju klupu kada mogu da ih skinu. Međutim, moraju da ih nose kad odgovaraju, ali i kad razgovaraju sa drugarima, prilikom odlaska na odmor ili u toalet. Kada su napolju na odmoru mogu da budu bez maski, ali uz držanje distance.

Đaci će morati non-stop da nose maske 10 dana ako se otkrije da je jedan učenik u odeljenju zaražen koronom, a ne moraju da ih koriste vakcinisani učenici ukoliko je u razredu više od 70 odsto njih cepljeno.

deca
Foto: Profimedia

Vakcinisani nastavnici ne moraju da nose masku, osim ako prilaze đacima na manje od metar i po, dok nevakcinisani moraju non-stop da ih nose. Dozvoljene su sve vrste maski, hirurške, platnene, epidemiološke.

3. Semaforski model

Na snazi će tokom školske godine biti"semaforski model" po kojem će sve škole, zavisno od lokalne samouprave kojima pripadaju, biti svrstane u zelenu, žutu ili crvenu zonu. I zavisno u kojoj su zoni bio bi primenjen jedan od tri modela - normalni, kombinovani ili onlajn.

4. Zeleni ili regularni model

On predviđa da svi đaci budu u učionicama, od najmlađih osnovaca do najstarijih srednjoškolaca, nema podele odeljenja na grupe, učenici će sedeti zajedno u klupama, a časovi će trajati 45 minuta. Svako odeljenje ima svoju učionicu, tokom malog odmora nema promene kabineta, osim ako je to baš neophodno.

škola
Foto: Profimedia
5. Žuti ili kombinovani model

Ovo je kombinovani vid nastave koji bi mogao da se primenjuje samo za srednjoškolce, možda i za đake sedmog i osmog razreda osnovnih škola, a po potrebi i učenike petog i šestog razreda, dok bi najmlađi osnovci (prvi do četvrti razred) bili uvek u školama.

Odeljenja bi bila podeljena na grupe do 15 učenika, i one bi išle jedan dan u školu, a drugi bi bili na onlajnu. Časovi bi trajali 45 minuta, a ako postoje uslovi oni koji su na onlajnu bi preko platformi kod kuće pratili školsku nastavu. Ocenjivanje bi se vršilo isključivo u školama.

6. Crveni ili onlajn model onlajn

Predviđen je za najugroženije gradove sa velikim stepenom rizika, kod kojih bi došlo do prelaska đaka potpuno na onlajn nastavu, ali bi on mogao da se primeni i samo na srednje škole, a ne i na osnovne. Ili eventualno i na deo starijih osnovaca.

onlajn nastava
Foto: Profimedia/ilustracija

Tada bi svi učenici bili na "časovima od kuće". Časovi bi trajali 45 minuta, a škola bi bila dužna da ih kompletno, ili u najvećem obimu, obavi u "realnom vremenu", dok bi im kao pomoć služili i snimljeni časovi.

7. Promene do petka u 12.00

Situacija će se u svakoj školi i lokalnoj samoupravi skenirati na nedeljnom nivou, a onda će se podaci slati Ministarstvu prosvete i Institutu "Batut", odnosno Timu za škole. Odluka o prelasku iz jedne zone u drugu, odnosno promeni načina obavljanja nastave, mora da bude saopštena đacima i roditeljima najkasnije u petak u podne, a važiće od narednog ponedeljka.

8. Od čega zavisi vrsta nastave

Da li će škole biti u zelenoj, žutoj ili crvenoj zoni zavisiće pre svega od dva glavna parametra: broja novozaraženih na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana i procenta pozitivnih testova. Na osnovu broja zaraženih podeljene su u zelenu zonu sa najnižim rizikom (ispod 50 zaraženih na 100.000), zelenu sa manjim rizikom (50-150/100.000), žutu sa umerenim rizikom (150-300/100.000), crvenu sa većim rizikom (300-600/100.000) i crvenu sa izuzetno visokim rizikom (preko 600 na 100.000).

Na osnovu procenta pozitivnih testova oni će takođe biti podeljeni u pet kategorija: oni koji imaju manje od 3% pozitivnih, oni od 3 do 6%, pa od 6 do 15%, oni od 15 do 25% i oni sa preko 25 odsto pozitivnih testova.

9. Uvodi se i "korona protokol"

Ako se jedno dete razboli ono ide na lečenje, a sva deca iz grupe moraju neprekidno da nose maske. U slučaju da se razbole dva ili više učenika, onda bi kompletno odeljenje ili grupa u narednih deset dana išli na onlajn.

koronavirus škole
Foto: Profimedia

Ukoliko bi više od polovine učenika škole odsustvovalo najmanje dva dana i bio bar jedan potvrđen slučaj korone, svi učenici u školi bi automatski prešli 10 dana na onlajn nastavu.

Đaci i nastavnici ne treba da dolaze u školu ako imaju bilo koji od simptoma kovida-19 (kašalj, temperatura, otežano disanje, gubitak čula mirisa i ukusa...), a treba da ostanu 14 dana u samoizolaciji ako imaju nekog zaraženog u porodici ili domaćinstvu.

Prvo himna, pa onda početak nastave

Novitet za ovaj 1. septembar biće i što će nova školska godina početi intoniranjem himne "Bože pravde" u svakoj osnovnoj i srednjoj školi u Srbiji.

Kako je objasnio ministar prosvete Branko Ružić "ako nema razglasa, svaka škola ima hor, pa i na taj način biće moguće intoniranje himne".

10. Da li može da se bira onlajn

Za razliku od prošle godine, u sredinama gde se normalno odvija nastava, roditelji više ne mogu da traže da im deca idu isključivo na onlajn. To je moguće samo u slučajevima kada se radi o deci kojoj preti posebna opasnost ako dobiju koronu, a za to moraju da dobije pismeno mišljenje lekara specijaliste.

onlajn nastava
Foto: Profimedia/ilustracija

Međutim, ovo pravilo bi moglo da se promeni ukoliko škole u određenom gradu budu prešle na kombinovanu nastavu.

Rekreativna nastava nije zabranjena, ali pod određenim uslovima.

- Što se rekreativne nastave tiče, uz određen uslove, biće moguća. Ako je škola koja bi trebalo da ide na rekreativnu nastavu u zelenoj zoni, a destinacija je takođe u zelenoj zoni, nema razloga da bude bilo kakvih problema uz poštovanje u tom trenutku važećih epidemioloških mera - rekao je ministar prosvete Branko Ružić.

Školski kalendar:
 • Početak školske godine: 1. septembar
 • Praznik, mini raspust: 11-14. novembar
 • Kraj prvog polugodišta: 30. decembar
 • Zimski raspust: 31. decembar - 23. januar
 • Praznik, mini raspust: 14-16. februar
 • Proba male mature: 25. i 26. mart
 • Prolećni raspust: 22. april - 3. maj
 • Kraj za đake 4. razreda gimnazija: 24. maj
 • Kraj godine za osmake: 7. jun
 • Kraj za ostale osnovce i srednjoškolce: 21. jun
 • Mala matura: 22, 23. i 24. jun
Vremenska prognoza
Clear sky
28 Beograd