fbpx
Skip to main content
udžbenici

DA LI ĆE "ZAVOD" POSTATI JEDINI IZDAVAČ? Objasnili da li su spremni da se uhvate u koštac sa "strancima"

Foto: SD/ilustracija
U Zavodu za udžbenike kažuda su spremni da kvalitetno i profesionalno izdaju udžbenike iz tri grupe predmeta koje je predsednik označio u svojoj inicijativi za očuvanje nacionalnog identiteta

Nakon najave da će država raditi udžbenike iz srpskog jezika, istorije, geografije, koji su važni za očuvanje nacionalnog identiteta, u Zavodu za udžbenike kažu da su spremni da urade kvalitetno i profesionalno taj posao ukoliko im bude poveren, kao jedinom državnom izdavaču.

Vreme je za promenu: Šta će biti sa udžbenicima i kako će prosveta sačuvati nacionalni identitet Srbije?

Vreme je za promenu: Šta će biti sa udžbenicima i kako će prosveta sačuvati nacionalni identitet Srbije?

ŠKOLE U SRBIJI PONOVO PREŠLE NA ONLAJN NASTAVU: Pomahnitale brojke oterale đake iz školskih klupa

ŠKOLE U SRBIJI PONOVO PREŠLE NA ONLAJN NASTAVU: Pomahnitale brojke oterale đake iz školskih klupa

"DARA" ĆE DEFINITIVNO BITI U SREDNJIM ŠKOLAMA: Oglasio se ministar Ružić o udžbenicima

"DARA" ĆE DEFINITIVNO BITI U SREDNJIM ŠKOLAMA: Oglasio se ministar Ružić o udžbenicima

- Nema razloga da se sumnja u kuću koja postoji više od šest decenija i koja svih ovih godina pokazala i dokazala da je udžbenik sveta knjiga iz koje se stiče znanje koje se nosi kroz čitav život - rekla je Jelena Ivanović iz Zavoda za udžbenike.

Otvaranjem tržišta za privatne izdavači izgubili trku 2003.

Prema njenim rečima, Zavod za udžbenike je od 2003. godine, otvaranjem tržišta za privatne izdavače, potpuno izgubio trku.

Kaže da danas državnom izdavaču pripada svega tri odsto tržišta i navodi da je podatak još porazniji ako se gleda samo tržište udžbenika za prvi i peti razred, gde je zastupljeno 0,3 odsto zavodovih udžbenika.

Ivanović ukazuje da je mali deo kolača koji pripada Zavodu na srpskom tržištu udzbenika veliki problem za njih i da je teško obezbediti plate za 200 zaposlenih.

- Zavod je svih ovih godina školama i nastavnicima nudio samo i isključivo udžbenike. Trenutna zastupljenost na tržištu je recipročna interesovanju samo za udžbenike - navela je ona.

udžbenici
Foto: Profimedia/ilustracija

 

Za Zavod su udžbenike pisali eminentni stručnjaci

Napominje da je ozbiljnost pristupa izradi udžbenika u Zavodu osvedočena brojnim autorima, saradnjom sa Maticom srpskom, SANU, Univerzitetom i Beogradu i drugim univerzitetima.

Podseća da je Zavodov autori bio Nikola Rot, zatim Milan Raspopović, Momčilo Pavlović, Srđan Ognjanović.

Napominje da je Zavod jedinstven i po tome što osim udžbeničke literature objavljuje i sabrana i izabrana dela najvećih srpskih umova iz svih oblasti, poput Nikole Tesle, Mihaila Pupina, Jovana Cvijića, Mokranjac.

- Objavljivali smo udžbenike od prvog razreda osnovne škole do četvrtog razreda gimnazije, kao i za srednje stručne škole. To nam je omogućavalo da objavljujemo vanudžbeničku literaturu - navela je ona.

SD obrazovanje

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Slaba kiša
8 Beograd