fbpx
Skip to main content
Majstor

BEOGRADSKI VODOINSTALATERI ZARAĐUJU MILIONE? Cene usluga određuju na terenu, odokativno i PAPRENO

Foto: Profimedia/ilustracija
Uz samo jedno otpušavanje ve-ce šolje dnevno, prosečni beogradski vodoinstalater za godinu dana biće "milioner".

Za polučasovno angažovanje, demontiranje ve-ce školjke i izvlačenje predmeta zaglavljenog u cevi, većina prestoničkih zanatlija naplaćuje od 100 do 300 evra.

 Isti posao u unutrašnjosti košta šest do deset puta manje. A, da bi "zaradili" i na paušalnom porezu, beogradski vodoinstalateri su se dosetili pa zanatske radnje registruju u nerazvijenim opštinama.

Čak i da ne uzmu alat u ruke, samo izlazak na teren pojedini majstori naplaćuju od 2.000 do 3.000 dinara.

JOŠ SAMO TRI DANA JE OSTALO DO PRIJAVE: Nova šansa za posao i odličnu zaradu uz program "Moja prva plata"

JOŠ SAMO TRI DANA JE OSTALO DO PRIJAVE: Nova šansa za posao i odličnu zaradu uz program "Moja prva plata"

BIZNIS KOJI TRAJE SKORO CEO VEK: Porodica Kovač jedna je od retkih u Novom Sadu koja i dalje čuva stari zanat

BIZNIS KOJI TRAJE SKORO CEO VEK: Porodica Kovač jedna je od retkih u Novom Sadu koja i dalje čuva stari zanat

PUSTE ŽELJE ILI REALNOST? Šta za beogradske studente predstavlja idealan posao i kakve uslove traže?

PUSTE ŽELJE ILI REALNOST? Šta za beogradske studente predstavlja idealan posao i kakve uslove traže?

Čije ruke više vrede

Znam za priču da beogradske kolege "deru", ali mi u malom mestu toliki novac ne možemo ni za nedelju dana da zaradimo - kaže Zoran Lekić.

- To definitivno nisu realne cene i ne mogu njihove "ruke" da budu 10 puta vrednije od mojih. Beogradski vodoinstalateri masovno dolaze u Aranđelovac i kupuju opremu za vodovodne i kanalizcione instalacije koje koštaju od 100 do 200 evra, a u Beogradu najmanje 600 evra.

- Nisam znala da mi je u ve-ce šolju upala kuglica od osveživača i da je to zagušilo cev - kaže Sanja S.

- Iz firme su mi rekli da će me ta usluga koštati 3.000 dinara, a kada je majstor stigao u stan, cenu je povećao tri i po puta. Ispostavilo se da je kuglica otišla u kanalizacionu cev, pa je ubrzo zanatlija promenio cenu i tražio 10.000 dinara, opravdavajući je komplikovanošću zahvata - navodi ona. 

Problem je što ovi majstori nemaju istaknut cenovnik, niti hoće da preko telefona kažu "gornju" cenu. Saopšte je tek na licu mesta, kada je kasno za odustajanje.

- Posao je trajao 15 minuta, ali iako sam znala da je cena nerealna, skuplje je od specijalističkog pregleda lekara, žurila sam na posao, a plašila sam se da voda ne procuri u stan ispod - priča Sanja S.

- Svakako bih morala da mu platim izlazak na teren, pa još i da tražim jeftinijeg majstora, tako da bi me izašlo gotovo isto - dodaje ona. 

Problem je što ne postoji realna, tržišna cena za ovaj posao, već se formira proizvoljno, kako majstor proceni. Usluga otpušavanja cevi na više lokacija u glavnom gradu košta od 10.000 do 30.000 dinara. Za isti posao, u Aranđelovcu majstori naplaćuju 2.000 dinara.

Cena odoka

U vodoinstalerskoj radnji koja je registrovana u Bojniku, a sa ispostavom u Beogradu, kažu da njihove usluge koštaju od 3.000 do 30.000 dinara.

- Cena zavisi od toga na kojoj dužini se zagušenje desilo, da li je potrebno posebno vozilo u kome se nalazi oprema za odgušenje, koji alat koristimo, da li je u pitanju kuća ili stan i da li je cev povezana sa drugim odvodima. Koliko će da košta znam tek kada izađem na teren - navode.

Pojedini prestonički vodoinstalateri preduzeća registruju u nerazvijenim opštinama po Srbiji, računajući na niži paušalni porez.

- Mnoga zanimanja nisu vezana za lokaciju registracije radnje, pa mogu da posluju širom Srbije, gde je najisplativije, a plate i najmanji mogući porez - kaže Milan Trbojević, knjigovođa i poreski savetnik.

- Kada se napravi računica preko kalkulatora paušalnog oporezivanja, ukoliko je radnja recimo registrovana u Bojniku, mesečno plaća 11.000 dinara, dok je u Beogradu taj iznos dupliran - objašnjava on. 

Prema njegovim rečima, pisci, građevinski radnici, konsultanti, predavači, čiji posao ne zavisi od lokacije, mogu firme da registruju tamo gde im se najviše isplati.

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd