Skip to main content
krojač

Imaju dosta posla, a nema ih mnogo: Evo koji zanat u Srbiji je plaćen 500 evra mesečno

Foto: Profimedia/ilustracija
Krojačke radnje, za koje se činilo da zbog bogate ponude industriske odeće postati deo zaborava, postale su dobra šansa da za pokretanje biznisa.

Ne smem da otvorim lokal do ulice, jer ne bih znao šta bih od posla priča krojač Milan Jovanović.

Krojačkih radnji nema puno a sve više ljudi se odlučuje da da šije odeću po meri, uglavnom za svečane prilike, ali i kvalitetne komade odeće preprave. Otud i sve više mušterija koji idu kod malobrojnih krojača, koji kažu da od ovog posla mogu da zarade platu koja je iznad proseka čak i do 500 eura, zavisnosti od toga koliko su vešti u ovom poslu.

Ulaganje za pokretanje krojačkog biznisa nisu velika. Uslov je da poznajete zanat, bilo da ste zanat naručili u čkoli ili na nekom kursu. Ali je presuda talenat.

Da bi se započeo ovaj posao, pored zakupa lokala, čija cena zavisi od lokacije, potrebno je oko 2000 evra. Krojač na početku treba da ima šiveću mašinu, koja koša od 700 evra. Što je pomoćni alat može da se nabavi i za 500 eura.

Ovo je isplatljiv posao, ako ga čovek voli i ume da radi. Toliko ima posla da se kod mene čeka tri meseca. Ja sam kupio mašinu, sa idejom da zaposlim majstora, ali ne mogu da ga nađem priča Milan Jovanović, koji je iglu u ruke uzeo sa 15 godina, jer je hteo lepo da se oblači, i i ne ispušta je već 52 godine, čak i u penziji.

Vlasnici krojačkih radnji kažu da je u samom startu potrebno da se uloži od 5000 do 7000 evra. Jedna mašina košta 1000 evra, a predlog je da se počne sa četiri. Sa tim kapacitetom može da se proizvede deset artikla što je za početak biznisa dobro.

Da li koristite usluge Nacionalne službe za zapošljavanje?

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd