fbpx
Skip to main content
Rad sa maskom

IZAZOV ZA MLADE NA TRŽIŠTU RADA: Uprkos većim cenama po satu, sve manje njih prihvata poslove preko zadruge

Foto: Profimedia
Studentsko omladinski zadružni savez utvrdio je minimalnu naknadu 220 do 360 dinara po satu

Onlajn nastava, zabrana okupljanja, zatvaranje kafića, klubova, bioskopa, u poslednjih godinu dana izmenili su živote mladih. Ipak, dok sprovođenje imunizacije stanovništva najavljuje popuštanje mera, čini se da izmenjene okolnosti na tržištu rada uzrokovane pandemijom za mlade u Srbiji tek postaju izazov

SRBI, VREME JE DA SE RAZVIJA AVIO-BIZNIS: Velika nemačka kompanija završava objekte u Staroj Pazovi, potrebni radnici

SRBI, VREME JE DA SE RAZVIJA AVIO-BIZNIS: Velika nemačka kompanija završava objekte u Staroj Pazovi, potrebni radnici

SRBIJA NASTAVLJA DA ULAŽE U NAROD NA KOSMETU: Nova proizvodna linija i još radnih mesta u Zubinom Potoku

SRBIJA NASTAVLJA DA ULAŽE U NAROD NA KOSMETU: Nova proizvodna linija i još radnih mesta u Zubinom Potoku

OTVARA SE NAJSLAĐA FABRIKA U NOVOM SADU: Posao za više od 100 radnika, uskoro počinje proizvodnja 

OTVARA SE NAJSLAĐA FABRIKA U NOVOM SADU: Posao za više od 100 radnika, uskoro počinje proizvodnja 

Pored takozvanih "internet poslova", koji dobijaju na popularnosti tokom trajanja pandemije, omladinske i studentske zadruge još uvek nude najširu lepezu povremenih i poslova sa punim radnim vremenom.

Kako navode iz Omladinskog zadružnog saveza Srbije, trenutno je 35 zadruga u aktivnom statusu, dok se pretpostavlja da postoji još 10 neupisanih. Međutim, dok one povećavaju obim radnih mesta, kandidata koji dolaze na njihove adrese je sve manje nego obično, navode iz Saveza.

Zamenica direktora omladinske zadruge "Tragač" Milena Stefanović objašnjava da manjak interesovanja za poslove dolazi upravo od strane studenata.

- Dosta njih nije u Beogradu, vratili su se u svoje rodno mesto ili moraju da imaju onlajn predavanja, ne mogu da propuštaju, pa nisu toliko slobodni za angažovanje i dosta naših ponuda odbijaju. Što se tiče lica koja su nezaposlena, dosta njih traži posao preko nas, jer su u prethodnim firmama izgubili svoj posao, a dešava se da traže bilo šta da rade i da bi bar imali neku mesečnu zaradu - objašnjava Stefanović.

Posao
Foto: Profimedia

Sa tim su saglasni i u OZ "Bulevar" gde kažu da je na smanjeno interesovanje za rad uveliko uticao strah omladinaca i njihovih roditelja od virusa, kao i same situacije u zemlji.

Ipak, ni oni hrabriji, ali ni oni kojima je novac neophodan, neće da rade bilo koji posao. Studenti i omladinci se najviše interesuju za poslove koji su dobro plaćeni i koji nisu mnogo fizički naporni, potvrđuju i iz OZ "Bulevar".

O tome svedoči i naš sagovornik student N.K, koji je imao iskustva sa zapošljavanjem preko zadruga.

- Još jedan veliki plus je sto je izbor stvarno šarenolik, pa svako moze da izabere ono sto bi njemu najvise prijalo. Recimo ja sam izbegavao poslove gde bih morao da radim sa ljudima, zato što bi mi to bilo opterećujuće i uzelo verovatno previše energije koju bih inace utrošio na učenje.

Milena Stefanović kaže da iskustvo pokazuje da postoji veliki broj onih koji nisu zadovoljni samom prirodom poslova.

- Uglavnom je to problem radnog vremena, da li je to smenski rad ili jedna dnevna smena, pa ne mogu da se ukombinuju sa fakultetom i obavezama. Takođe je problem lokacija, jer mladi ne žele da putuju dalje iako u pojedinim firmama postoji organizovan prevoz sa određenih lokacija, ali sve što je dalje oni ne prihvataju. Reklo bi se da je najbolje kada bi im lokacija posla bila što blize samom poslu - naglašava Stefanović.

Student N.K. kaže da se ponuda poslova izmenila u poslednjih godinu dana, ali da je i dalje veoma dobra.

- Epidemija jeste uticala na ponudu studentske zadruge, ali selektivno. Najviše se odrazilo na ponudu vezano za kafiće, budući da se iz nedelje u nedelju menjaju epidemiološke mere pa je neizvesnost postojanja potrebe za radnicima u tim ugostiteljskim oblastima pod stalnim znakom pitanja. Sa druge strane nisam primetio neku veliku razliku u poslovima gde se radi u nekim manjim grupama - kaže on.

Iako se način rada studentskih i omladinskih zadruga promenio "više od 50 procenata", tvrde iz Saveza, koji poslovi će se naći u ponudi mladima odeđuju poslodavci, i dodaju da vrsta angažovanja često zavisi od sezone, održavanja sportskih i drugih manifestacija. Trenutno, među aktuelnim, nalaze se pozicije izlagača robe u marketima, prodavca, rad u magacinu, administracili, kol centru, deklarisanje, promocije, deljenje flajera.

Novac - dinari
Foto: Profimedia

Cena radnog sata

Dok se jedni žale na ponudu angažovanja, drugi na radno vreme, treći imaju zamerke na zaradu. Među njima je i N.K.

- Najveći problem ponude bih rekao da je cena radnog sata, dok sam tipovima poslova i uslovima rada zadovoljan - kaže on.

Milena Stefanović, pak, tvrdi da je u odeđivanju cene rada najvažnije težiti da obe strane budu zadovoljne - i poslodavci i omladinci.

- Kako je došlo do promene minimalne cene rada, odnosno povećana je na 183,93 dinara, tako smo i mi promenili naš cenovnik. Odnosno predložili smo poslodavcima da to budu veće cene angažovanja za naše omladince, tako da se satnice kreću od 220-300 dinara po satu, dnevnice se kreću od 1600-3500 dinara zavisno koji se posao obavlja.

Pošto je Vlada Srbije propisala minimalnu cenu rada 184 dinara po času, Studentsko omladinski zadružni savez utvrdio je minimalnu naknadu 220 do 360 dinara po satu.

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd