fbpx
Skip to main content
Beograd

Ko najviše zarađuje u Srbiji? Plata ide i do 4.000 EVRA, a ovo su NAJPLAĆENIJA zanimanja

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Kada se razmišlja o budućem zanimanju, pa čak i prekvalifikaciji zarada je, bez sumnje, jedan od važnih faktora.

Prosečna plata u Srbiji prošle godine bila je viša nego 2017. godine za 25 evra i iznosila je 49.650 dinara (što je 420 evra). Republički zavod za statistiku izvojio je delatnosti u kojima su plate bile najviše, a evo koje su to radne pozicije na kojima plata ide nebu pod oblake.

BESPLATNA obuka, papiri ODMAH - Nemačka kompanija OČAJNIČKI traži radnike iz Srbije, ostalo još SAMO 50 mesta

BESPLATNA obuka, papiri ODMAH - Nemačka kompanija OČAJNIČKI traži radnike iz Srbije, ostalo još SAMO 50 mesta

Kada se razmišlja o budućem zanimanju, pa čak i prekvalifikaciji zarada je, bez sumnje, jedan od važnih faktora. Ova lista je odgovor na pitanje gde se najbolje zaradi, ali donosi i jednu zanimljivu novinu. Naime, programere, koji su suvereno vladali na vrhu liste, u prethodnoj godini sa trona su skinuli zaposleni u vazdušnom saobraćaju.

Evo koje su najveće plate u top osam delatnosti u prethodnoj godini.

1. Zaposleni u vazdušnom saobraćaju

Plate pilota svuda u svetu pa i kod nas prevazilaze prosečne zarade i to su uvećane i nekoliko puta.

Prema istraživanjima jedne HR agencije zarada koju pilot u zavisnosti od toga gde radi neretko je viša od 4.000 evra, a slična, možda nešto niža primanja imaju i kopiloti, dok su plate zaposlenih u kontroli letenja bile nešto više od 3.200 evra.

Pilot
Foto: Profimedia

Ne treba zanemariti da budući piloti plaćaju najskuplju školarinu koja, nezvanično iznosi 45.000 evra za tri godine, ali oni svojim platama vrlo brzo svoje školovanje i otplate.

2. IT sektor

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku programeri su u proseku primali 109.604 dinara mesečno prošle godine.

Ipak, važno je pomenuti i da u ukupan zbir ulaze kako junior, tako i senior programeri, a razlika u primanjima nije mala.

Ako se bavite OVIM POSLOM u Srbiji, zarađivaćete 131.129 dinara! Evo šta je potrebno

Ako se bavite OVIM POSLOM u Srbiji, zarađivaćete 131.129 dinara! Evo šta je potrebno

Prema podacima koje je objavio Startit, prosečna plata za one programere za senior programere je 2.000 evra, za mediore je 1.375 evra dok su juniori u proseku plaćeni oko 900 evra.

3. Duvanska industrija

U vrhu lestvice po platama je i proizvodnja duvanskih proizvoda u kojoj je prosek plate 100.563 dinara.

To ne čudi ako imamo u vidu da tri najveća svetska proizvođača cigareta posluju u Srbiji. Prema podacima koji su nam dostupni, plata bilo kog zaposlenog nije ispod 50.000 dinara, dok oni na najvišim pozicijama imaju primanja i 3.000 evra, kaže izvor.

4. Reklamiranje i istraživanje tržišta

Zanimanja kao što su merketing menadžer, account menadžer, media buyer, digital marketing menadžer uvek su na ceni.

Oni koji se bave organizovanjem i sprovođenjem reklamnih kampanja imaju prosečnu zaradu prema istraživanjima veću od 130.000 dinara.

televizor
Foto: Profimedia

Account menadžeri imaju prosečnu platu oko 90.000 dinara, dok prosečna plata CRM specijalista iznosi 143.094 dinara.

5. Eksploatacija nafte i prirodnog gasa

Podaci RSZ-a kažu da je prosečna plata u ovom sektoru prošle godine bila 103.667 dinara, a u celom rudarstvu je prosek plata bio 76.873 dinara.

Oni koji se bave eksploatacijom sirove nafte imaju platu preko 100.000 dinara, rezultati su istraživanja jedne HR agencije, dok su plate u ovom sektoru nešto niže za one koji se bave proizvodnjom koksa i derivata nafte, gde se plata kreće od 75.000. Oni koji rade na eksploataciji uglja, zarađuju oko 72.000 dinara.

6. Finansijski sektor

Finansijski savetnici, finansijski analitičari, matematičari i statističari, najpoželjnija su zanimanja u oblasti finasijskih usluga (osim osiguranja i penzionih fondova gde su plate niže). Ova zanimanja primaju platu značajno iznad proseka, naročito oni koji se bave pribavljanjem i redistribucijom finansijskih sredstava.

Kako ZARAĐUJU MLADI u Srbiji? Nova vrsta radnika traži svoje mesto na tržištu

Kako ZARAĐUJU MLADI u Srbiji? Nova vrsta radnika traži svoje mesto na tržištu

Prema podacima HR agencija prosečna plata finasijskog savetnika u Srbiji je 99.814 dinara, dok finansijski analitičari zarađuju nešto više od 70.000 dinara u proseku.

7. Nauka

Mada je utisak da se nauka u Srbiji ne ceni dovoljno, pojedini poslovi iz naučnog sektora tržište i te kako ceni. Zvanična statistika kaže da plata u proseku u upravljačkoj delatnosti i savetovanju (oblast stručne, naučne i tehničke delatnosti) je oko 130.000 dinara.

naučno istraživanje
Foto: Profimedia

Najplaćeniji su diplomirani inženjeri, naučni savetnici i menadžeri.

8. Bankarstvo

Prema podacima koje nam je dostavila jedna HR agencija, plate u bankarskom sektoru su značajno iznad proseka.

Prosečna plata direktora bankarskih filijala je 104.361 dinara, dok rukovodioci odeljenja imaju skoro 140.000, a specijalisti za upravljanje rizicima imaju platu nešto višu od 110.000 dinara.

Ko zarađuje najmanje?

Na dnu lestvice plata su zaposleni u delatnostima pripremanja i posluživanja hrane i pića sa zaradom od 29.340 dinara, ali i prerađivači drveta sa 30.960 dinara.

Pri kraju lestvice zarada su tradicionalno tekstilci, koji zarađuju 32.605 dinara.

Pročitajte i:

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd