Skip to main content
Paprika

Koliko sveže paprike treba za kilo aleve? U ovom srpskom selu ODGOVOR znaju svi (FOTO)

Foto: Profimedia/ilustracija
Lepo žive od ovog posla

Na samo 12 kilometara od Leskovca, u dolini Južne Morave, nalazi se prestonica paprike, selo Donja Lokošnica. Meštani u ovom selu uzgajaju posebnu autohtonu sortu koja se niže na vence, koja se zatim suši i od nje se pravi najbolja aleva paprika.

Odmah na prvi pogled kada dođete u selo Donja Lokošnica, smešteno tik uz Južnu Moravu, shvatite da ste zapravo došli u carstvo paprike. Jer u ovo doba godine svaki domaćin iznosi vence crvenog zlata kako bi se sušili i zbog toga fasade njihovih kuća dobijaju sasvim drugačiji izgled. Upravo zato mnogi ga nazivaju i crvenim selom.

Plata 1.500 evra! Na 180 km od Beograda traže radnike, a posao GOSPODSKI!

Selo ima oko 1.000 stanovnika i svi oni bave se proizvodnjom ovog povrća, a prema rečima seljaka posla oko paprike ima tokom cele godine.

- Više od 200 godina mi proizvodimo papriku u ovom selu, mnogima ovaj posao izgleda jednostavno, ali nije baš tako. Posla ima non-stop. Paprika se prvo sadi, zatim zaliva, bere, niže, suši i na kraju melje. Od samlevene paprike pravi se kvalitetna aleva paprika po kojoj je ovaj kraj poznat - ističe jedan meštanin.

Nizanje, koje je mnogima verovatno najzanimljivije kreće u septembru, tada se niže od 150 do 200 paprika takozvanih nizača ili ljutača, iako nisu uopste ljute, na jedan konopac. U to vreme ne možeš a da ne primetiš bar jednu osobu ispred svake kuće koja niže paprike i kači na kući kako bi se sušile.

- Za jedan kilogram aleve paprike treba izdvojiti 10 kilograma sveže paprike. Prodaja ide dobro, mnogi od nas rade na pijaci, pa i tamo prodaju paprike - dodaje meštanin.

Paprici u čast u ovom selu svake godine se održavaju susreti proizvođača. Takmičenje u nizanju paprika uvek izaziva najveće interesovanje. Ove godine pobedila je Radmila Nikolić koja je za manje do tri minuta nanizala sto paprika.

Mladi ostaju u selu

Iako mladi danas beže iz sela u veće gradove, sa ovima ovde to nije slučaj.

- Učeći posao od starijih ukućana, mladi uglavnom ostaju u selu i nastavljaju da se bave proizvodnjom paprike. Od paprike može lepo da se živi, pa se retko ko preseli u grad - zaključuju u ovom selu.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mist
11 Beograd