Skip to main content
 • Read more Crkva Društvo

  "VOSTANI SERBIE!" Ovo se DUGO čekalo! Najveća SRPSKA SVETINJA se konačno vraća u našu zemlju! (FOTO)

 • Read more Kralj Petar Društvo

  STRAHOVALI OD SRBA, PA STVORILI VEŠTAČKU ALBANSKU NACIJU: Istoričar otkrio ko je najstariji NAROD na Balkanu!

 • Read more Autobus Slavija Hronika

  "Kost mu je virila iz noge, bilo je KRVI SVUDA!" Potresne scene UZNEMIRUJUĆE nesreće na Slaviji! (FOTO/VIDEO)

 • Read more Sajam knjiga Beograd

  Raj za strastvene čitaoce: Danas počinje 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga

 • Read more veljko-raznatovic Ostali sportovi

  UDARA ZA SVE PARE: Nova borba i nova pobeda, Ražnatović i dalje ne zna za poraz (VIDEO)

 • Read more Kija Kockar Zadruga

  NE, SAMO NE TO?! Kija uradila NEDOPUSTIVU STVAR na snimanju Zvezdica!? Javnost je ismeva (FOTO)

 • Read more Lepa Brena i Boba Živojinović VIP

  DIRLJIVO: Brena i Boba podelili sa publikom NAJLEPŠI TRENUTAK U NJIHOVOM ŽIVOTU! (VIDEO)

Skupština grada Beograda

Odgovorno u reformama, NEZAPOSLENOST NIKAD MANJA: Građani će imati ista prava na tržištu rada! (VIDEO)

Foto: Srbija Danas/Jelena Obradović
Merama aktivne politike radi se na smanjenju nezaposlenosti

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević prisustvovao je Direktorskoj i ekspertskoj konferenciji Centra javnih službi za zapošljavanje zemalja jugoistočne Evrope (CPESSEC)  na temu "Unapređenje mere aktivne politike zapošljavanja  - obuke i stručno osposobljavanje i stručno usavršavanje kroz različite obrazovne programe".

Ministar Đorđević izjavio je da je smanjenje nezaposlenosti jedan od prioriteta rada Vlade Srbije, još od 2014. godine, kada su započete teške reforme na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem kako bi se svim građanima pružila ista prava na tržištu rada istakavši da su iskustva Evropske unije na polju unapređenja zapošljivosti i podsticanja zapošljavanja, prvenstveno kategorija teže zapošljivih lica, od  prioritetnog značaja za Srbiju. 

- Ministarstvo pruža jednake prilike za zapošljavanje i stručno osposobljavanje, kako zaposlenih, tako i nezaposlenih lica. Želimo da sprečimo da mladi odlaze iz svoje zemlje, pružajući im sve potrebne uslove za sigurniju budućnost. Prekvalifikacijom ćemo obezbediti građanima da unaprede svoje veštine i bave se onim zanimanjima koja su potrebna na tržištu rada, koja će im doneti bolju zaradu - rekao je Đorđević i dodao da je veoma bitno svima pružiti priliku da rade ono što vole, jer jedino tako će u svom poslu biti najbolji, a pre svega i zadovoljni u svojoj zemlji.

Zoran Đorđević
Foto: Srbija Danas/Jelena Obradović

Pored ministra Đorđevića, ovom prilikom govorili su i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, ambasador Austrije u Beogradu Nikolaus Luteroti, i direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović.

Gradonačelnik je istakao da je smanjenje nezaposlenosti jedna od najznačajnijih tema za napredak Srbije i Beograda, koji je glavni motor privrednog razvoja cele zemlje. 

- Iako najmanja u poslednje dve i po decenije, brojka od 80 000 nezaposlenih je i dalje visoka i zahteva od nas dodatno angažovanje u ovoj oblasti. U vremenu u kome je konkurencija sve jača, a poslodavci zahtevaju savremena znanja i veštine, teže zaposlivim kategorijama su pomoć i podsticaj potrebni više nego ikada pre. Poseban prioritet za uključivanje u "Mere aktivne politike zapošljavanja grada" imaju najranjivije kategorije sugrađana, a to su mladi bez roditeljskog staranja, žrtve porodičnog nasilja i trgovine ljudima, samohrani roditelji, Romi, roditelji dece sa smetnjama u razvoju i izbeglice. Dužni smo da  ovim kategorijama stanovništva ponudimo dodatnu pomoć kako bi stekli veštine i postali konkurentni na tržištu – rekao je gradonačelnik.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović ukazao je na promene koje treba da uslede u Srbiji i koji su profili radnika najtraženiji na tržištu rada.

Skupština grada Beograda
Foto: Srbija Danas/Jelena Obradović

- U razgovoru sa drugim zemljama članicama saznali smo da je aktuelni problem taj što nezaposlena lica uglavnom nemaju adekvatne kvalifikacije, veštine i sposobnosti koje poslodavci traže. Akcenat ćemo upravo staviti na unapređivanje obuka i programa obrazovanja i stručnog usavršavanja, jer trećina ljudi na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje ima niže obrazovanje i niske kvalifikacije. Godinama imamo istu sliku potražnje na tržištu rada, najviše se traže u oblasti visokog obrazovanja inženjeri informacionih tehnologija, elektronike, elektrotehnike, profesori matematike, nemačkog, engleskog jezika, farmaceuti, ali i radnici u oblasti ugostiteljstva, građevinarstva.

U glavnom gradu naše države u toku 2018. godine Nacionalna služba za zapošljavanje predsedava Centrom javnih službi za zapošljavanje zemalja Jugoistočne Evrope, koja za cilj ima promociju zapošljavanja i unapređenje servisa za tržište rada 10 zemalja članica. 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
9 Beograd