Skip to main content
Stiv Džobs

Princip kojeg se pridržavao: Stiv Džobs objasnio zašto će vaši najkvalitetniji radnici verovatno DATI OTKAZ

Foto: Profimedia
Budućim generacijama ostaju njegove reči

Prošlo je već više pd šest godina od smrti Sitva Džobsa, jednog od osnivača i dugogodišnjeg direktora kompanije "Epl", čija je vrednost na berzi prošle godine dostigla 800 milijardi dolara.

Pored vredne kompanije, budućim generacijama ostaju i njegove reči, uključujući i princip koga se lično pridržavao.

- Nema smisla zapošljavati pametne ljude i govoriti im šta treba da rade. Mi zapošljavamo inteligentne ljude da bi nam govorili šta treba da radimo - rekao je Džobs.

Drugim, rečima, rukovodilac ne mora da bude najpametnija osoba u kompaniji, već treba da ubira plodove znanja svojih zaposlenih.

Stiv Džobs
Foto: Profimedia

"Radnik znanja"

Pojam "radnik znanja" nastao je još 1959. godine. Njegov tvorac je stručnjak za menadžment, Amerikanac austrijskog porekla Peter Druker. Pod "radnicima znanja" (knowledge workers) podrazumevao je ljude koji zarađuju na sopstvenom znanju, a ne baveći se fizičkim radom. Tipične delatnosti "radnika znanja" jesu planiranje, organizovanje, analiziranje, testiranje, programiranje, istraživanje, marketing i širenje sadržaja.

Jako rukovodstvo jeste neophodno, ali šef ne mora biti najpametnija osoba u kompaniji.

U skladu s tim, "Biznis insajder" definiše tri osnovna pravila rukovođenja:

  1. Zavisno od njihovog znanja, uključite radnike u donošenje odluka, pri čemu ćete im omogućiti da takve odluke delimično samostalno donose.
  2. Da biste stvorili što jači tim, podstičite saradnju među zaposlenima.
  3. Preporuka rukovodiocima je da više slušaju, a manje govore. Ukoliko poštuju rad svakog pojedinca, to će se pozitivno odraziti na moral i doprineti uspešnosti preduzeća.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd