Skip to main content
Pivo

Srbi prave NAJTRAŽENIJE PIVO u okruženju! Evo u čemu je CAKA

Foto: Profimedia/ilustracija
Srbija izveze oko 130 miliona litara ovog pića

Po svemu sudeći, proizvođači piva u Srbiji dobro su pogodili ukus tog pića, jer je pivo proizvedeno u našoj zemlji među traženijima u okruženju, ali i Evropi.

Po rečima sekretara Udruženja za prehrambenu industriju u Privrednoj komori Srbije Dimitrija Ivanovića, u Srbiji se godišnje proizvede više od 500 miliona litara piva, od kojih se oko 130 miliona litara izveze, dok se u našu zemlju uvozi oko 25 miliona litara.

Poslednjih nekoliko godina slika domaćeg tržišta piva značajno se promenila, odnosno izbor tog pića daleko je veći.

Imaju dosta posla, a nema ih mnogo: Evo koji zanat u Srbiji je plaćen 500 evra mesečno

Tako se na tržištu mogu naći svetla, tamna, crvena piva, piva s ukusima različitog voća, pa i povrća, drugačija od uobičajenih ukusa tog pića.

pivo
Foto: Profimedia

- Da li je sve više onih koji vole to piće pa se upuštaju u proizvodnju ili je prosto na tržištu sada takva situacija, teško je reći, ali dok su male zanatske pivare do pre nekoliko godina u Srbiji bile retkost, sada je situacija mnogo drugačija i ponuda zanatskog piva je sve veća, a kako stručnjaci kažu, i bolja.

OVO će biti NAJTRAŽENIJI POSLOVI u Srbiji: Naša zemlja se suočava sa nedostatkom radne snage

Ipak, mali proizvođači piva zahvataju oko 1,5 odsto tog tržišta, a kraft piva uglavnom se mogu naći u specijalizovanim prodavnicama, kojih je sve više, kao i u pabovima i kafićima. Treba reći i to da se piva domaćih malih pivara, osim u Srbiji, plasiraju i na mnogim drugim tržištima, od Evrope do Južne Amerike.

Da otvaranje malih zanatskih pivara doživljava veliku ekspanziju potvrđuje i Ivanović, ukazujući na to da je mnogo zainteresovanih da krenu u taj posao.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd