fbpx
Skip to main content
Stomatolog, zubar

Srpski zubari dižu ruke od struke! Razlog je RAZOČARAVAJUĆ i ima veze s pacijentima

Foto: Profimedia/ilustracija
Žene i muškarci čine isto

Sve više stomatologa u Srbiji obučava se za estetsku medicinu. Razlog je samo jedan - žene, a i muškarci, sve više su zainteresovani za ulepšavanje, peglanje bora, podmlađivanje, pumpanje usana... a sve manje za menjanje plombi, skidanje kamenca, izbeljivanje zuba ili ugradnju onih koji nedostaju.

Zdravlje i lepota

Tako se često dešava da devojke odlaze da pumpaju usne, podižu jagodice, a da nemaju bočne zube. Trend zanemarivanja oralne higijene naročito je izražen od 2006. godine, otkad građani ne mogu da odu kod zubara samo sa zdravstvenom knjižicom, već moraju da plate svaku intervenciju.

Pročitajte i:

Da je mnogim ljudima mrsko da izvade novac i plate popravku ili nadogradnju zuba, svedoči zabrinjavajuća statistika koja pokazuje da četvrtini nacije nedostaje više od deset zuba. Sa druge strane, praksa pokazuje da upravo tim ljudima nije žao da plate usluge estetičara.

- Mnogi nemaju naviku i kulturu da dolaze na stomatološke preglede jednom u šest meseci. S druge strane, ljude sve više zanima podmlađivanje i ulepšavanje. Međutim, statistika je zabrinjavajuća. Svakom drugom sredjoškolcu nedostaje jedan zub - kaže dr Marina Lazić iz Šapca.

Izmenjeni prioriteti

Prema njenim rečima, prioriteti pacijenata su se izmenili.

zubarski instrumenti
Foto: Profimedia

- Jedna plomba košta 20 evra, traje do sedam godina, nekad i duže. To je mnogo korisnije od profesionalnog šminkanja koje traje jedan dan, a košta isto.

Ona dodaje da je prošlo vreme silikona i radikalnih hirurških zahvata, a da je sada najpopularniji prirodan izgled.

- Kada je estetski zahvat dobro urađen, on se i ne prepoznaje - ocenjuje sagovornica.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Danas's picture

Danas

Zalosno , napumpane usne bitnije od higijene zuba . Odraz osnovne kulture .

0 | 0

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
17 Beograd