Skip to main content
dinar

Ako još imate neku od ovih 11 nepostojećih valuta, evo koliko dinara možete za njih da dobijete

Foto: Profimedia/ilustracija
Tako oni koji imaju negde zaturen austrijski šiling mogu za njega da dobiju 74 dinara, a za grčku drahmu duplo manje

Narodna banka svakog dana objavljuje kursnu listu na kojoj se nalaze 32 strane valute. Nas u Srbiji najčešće interesuje odnos dinara i evra, pa i ne obraćamo pažnju da se među tridesetak valuta nalazi veliki broj onih koje već dugo ne postoje.

Ko najviše zarađuje u Srbiji? Plata ide i do 4.000 EVRA, a ovo su NAJPLAĆENIJA zanimanja

Ko najviše zarađuje u Srbiji? Plata ide i do 4.000 EVRA, a ovo su NAJPLAĆENIJA zanimanja

 U NBS kažu da se i danas, na zvaničnoj kursnoj listi, uz nemačku marku, nalazi još 10 trenutno nevažećih evropskih valuta.

- To su valute zemalja članica evropske Ekonomske i monetarne unije koje su 2002. godine zamenjene evrom i prestale da važe kao sredstvo plaćanja u tim zemljama. To su austrijski šiling, belgijski franak, finska marka, francuski franak, nemačka marka, grčka drahma, irska funta, italijanska lira, portugalski eskudo, španska pezeta i luksemburški franak - kažu za Telegraf u NBS.

Iako se većina već deceniju i po ne koristi, svakog dana možemo da vidimo koliko koja od ovih valuta vredi u odnosu na dinar.

Tako oni koji imaju negde zaturen austrijski šiling mogu za njega da dobiju 8,5 dinara, za grčku drahmu 34, dok za jednu irsku funtu mogu da dobiju čak 150 dinara.

Subvencije za dizel: Samo zahtev, novac leže, a evo i kada

Subvencije za dizel: Samo zahtev, novac leže, a evo i kada

Ali zašto se ove valute i dalje kotiraju na kursnoj listi?

- Imajući u vidu da se kursevi iz kursne liste Narodne banke Srbije za zvanični srednji kurs primenjuju za potrebe knjigovodstva i statistike, kao i za obračun carine i drugih uvoznih dažbina, saglasno članu 41. Zakona o deviznom poslovanju, Narodna banka Srbije izračunava i objavljuje zvanične srednje kurseve dinara prema ovim valutama - kažu u NBS.

Oni napominju da za većinu ovih valuta i dalje postoji mogućnost zamene za evro kod nacionalnih centralnih banaka - kažu za Telegraf iz NBS.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
28 Beograd