Skip to main content
Vrnjačka banja

Banjski turizam u procvatu: Samo Sokobanju posetilo 100.000 turista!

Foto: Profimedia/ilustracija
Po broju turista, 2018. godina u Srbiji bila je rekordna. U našoj zemlji boravilo je oko 3,4 miliona turista, što je povećanje od 11%. Među rekorderima je i nekoliko naših banja: Vrnjačka i Sokobanja.

Sokobanju je prošle godine posetilo više od 100.000 turista. Broj noćenja povećan je za 81 %, dok je broj inostranih turista 4,5 puta veći. Sokobanja ima i najviši prosek u dužini boravka, koji iznosi blizu 5 noćenja po posetiocu.

- To samo govori da turisti imaju šta u Sokobanji da rade, da mogu kvalitetno da provedu godišnji odmor i svoj boravak na destinaciji koristeći pre svega njene prirodne potencijale - kaže Ljubinko Milenković, direktor Turističke organizacije Sokobanje.

Početkom 2020. kreće gradnja autoput Pojate-Preljina

Početkom 2020. kreće gradnja autoput Pojate-Preljina

- Lepo je, čist je vazduh ovde, bili smo već jednom tako da smo tad rekli da ćemo se vratiti i evo sad smo tu sa bebom - kažu turisti.

- Evo već treći put kako dolazim sa suprugom i sa detetom, dosta je čisto i mirno - neke su od izjava posetioca.

Rekorder po broju noćenja domaćih turista je Vrnjačka banja. Tu je prošle godine ostvareno povećenje od 15 odsto i blizu 700000 noćenja.

Banja
Foto: Profimedia

- Gost kada dođe u Vrnjačku banju njemu je ispunjen dan. Sadržajan boravak u našem mestu sigurno privlači veliki broj turista. Moram da istaknem da u blizini Vrnjačke banje postoje srednjevekovni gradovi i srednjevekovni manastiri i sigurno to doprinosi da veliki broj turista dolazi u naše mesto - ističe Goran Karavesović, iz Turističke organizacije Vrnjačka Banja.  

Banja Koviljača, na zapadu Srbije već više od 160 godine privlači turiste prirodnim lepotama poput reke Drine i planine Gučevo. Prošle godine ovde je zabeleženo oko 135.000 noćenja.

Vučić u Stalaću: Železnice su budućnost

Vučić u Stalaću: Železnice su budućnost

- Dosta toga je urađeno i na poboljšanju infrastrukture, putevi ka Tršiću i Gučevu i ono što bi na neki način zaokružilo ponudu kod nas je izgradnja akva parka - kaže Vladimir Vulović, iz Turističko-informativnog centra Banje Koviljače.

Da su naše banje hit u regionu, možda najbolje govori podatak da su polovinu aranžmana za doček naredne Nove godine u Prolom banji i Sokobanji, već zakupili turisti iz Bugarske.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd