fbpx
Skip to main content
Posao

Biznis plan je uslov za podršku, ne partijska knjižica

Foto: Profimedia/ilustracija
Partijska knjižica nije uslov da država bespovratnim sredstvima podrži preduzetnika, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović

On je istakao da su uslovi za dobijanje granta samo da se ispune kriterijumi iz javnog poziva i dobar biznis plan.

Državljanstvo ili učinak? Nemci MANJE PLAĆAJU stranim državljanima, za ISTE POSLOVE

Državljanstvo ili učinak? Nemci MANJE PLAĆAJU stranim državljanima, za ISTE POSLOVE

- Država je opredelila 1,7 milijardi dinara za razvoj preduzetništva u 2019. i taj novac se ne deli po partijskim već poslovnim obeležjima, što ovu vlast potpno razlikuje od prethodne. Zato i raste broj zainteresovanih preduzetnika za ovaj vid podrške. Prošle godine smo, zbog velikog interesovanja, obezbedili dodatnih 300 miliona dinara u odnosu na plan od 1,3 milijarde - kaže Stevanović u intervju za list "Blic". 

Stevanović je naveo da ove godine očekuje veće interesovanje privrednika, a ako je 1,7 milijardi za grantove malo, “obezbedićemo još 300 miliona jer je razvoj malog i srednjeg preduzetništva ključ razvoja države”. 

U ovom sektoru zaposleno je vise od milion ljudi, što je rezultat politike podsticaja, a u 2018. godini osnovano je 20.000 novih preduzeća u odnosu na 2017. i otvoreno preko 55.000 novih radnih mesta. 

On je istakao da je nivo bespovratnih sredstava za nerazvijene opštine veći, i da iznosi 40 odsto, a za ostale je 20 ili 30 odsto, zavisno od programa. Ostatak je povoljan kredit Fonda za razvoj ili poslovnih banaka. I procedura je, kaže, olakšana. 

Predsednik Vučić najavio veliku investiciju: Država planira da uloži 500 miliona evra u putnu mrežu u Sremu

Predsednik Vučić najavio veliku investiciju: Država planira da uloži 500 miliona evra u putnu mrežu u Sremu

Upitan kakvom procedurom se strancima dodeljuju visoke subvencije po radnom mestu, odgovara da je 2013. nasleđeno haotično stanje, a zatim je zakonom utvrđen okvir za visinu subvencija. Plate radnika u tim fabrikama, dodaje on, shodno zakonu moraju biti najmanje 20 odsto više od minimalne zarade. 

Stevanović je rekao da je od 24 ugovora koji su u 2018. potpisani, 13 potpisano sa domaćim a 11 sa stranim investitorima. “Problem je što domaći investitori nemaju radno intenzivne projekte, kao Leoni ili Jura, gde je 1.000-2.000 i više radnih mesta. Kod naših su manji projekti sa 100 do 300 radnih mesta”, kazao je on. 

Upitan da li se zaobilaze opozicione opštine, Stevanović je odgovorio da ni “to malo opština koje su opozicione nisu izuzete”. 

- Govorim o Paraćinu, Šapcu, Pirotu. Tu je i Čajetina, gde su na vlasti ljuti politički protivnici SNS. I u Krupanj je predsednik Vučić doveo turskog investitora iako na čelu opštine tada nije bio čovek iz SNS - rekao je on.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
27 Beograd