fbpx
Skip to main content
Traktor

DOBRE VESTI ZA POLJOPRIVREDNIKE: Razmatraju se velike subvencije za gorivo

Foto: Profimedia
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović najavio je da će sutra biti razmotren model subvencija za gorivo za poljoprivrednike i izrazio očekivanje da će one biti isplaćene krajem marta ili početkom aprila

Nedimović je rekao danas RTS-u da Vlada Srbije ove godine izdvaja sedam milijardi dinara više za subvencije u poljoprivredi, te da će sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i ministrom finansija Sinišom Malim razmotriti koji će model subvencija biti korišćen.

- Danas će moje ministarstvo predložiti model. Ideja nam je da bude 60 litara dizela po hektaru subvencionisaono određenom količinom novca - rekao je Nedimović.

On je kazao da očekuje da će sledeće sedmice biti spremljen projekat, a da su subvencije posledica finansijskih uspeha, i dodao da "koliko je jorgan dugačak, toliko ćemo da se prostremo".

selo
selo
Foto: Profimedia

Nedimović je rekao i da će ministarstvo kojim upravlja nastaviti da radi na omogućavanju lakše kupovine poljoprivrednog zemljišta na duže rokove otplate.

- Naša ideja je da na ovaj način podstaknemo da mladi ostaju i dolaze na selo. To je jako važno jer bez mladih ljudi nema prosperiteta u poljoprivredi ne može da bude - kazao je Nedimović.

Ovi poslovi su NAJPLAĆENIJI U SRBIJI: Zarada i do 4.000 EVRA mesečno, a vaše je da izaberete

Prema njegovim rečima, novim budžetom za 50 odsto povećane su subvencije za tov junadi zbog otvaranja tržišta u Turskoj, tržišta Libana i Izraela, a izrazio je očekivanje da će u prvoj polovini godine biti otvoreno i tržište Ujedinjenih Arapskih Emirata.

- Za 20 godina cena junećeg mesa žive vage plaćena je poljoprivrednicima 1,6 evra, a prošle godine 2,3 evra. Čim imate tržište odmah raste poljoprivrede i rastu cene - rekao je Nedimović.

duvan
duvan
Foto: Profimedia

On je dodao da će ove godine skoro za duplo biti povećane kvote za izvoz mesa u Tursku.

Nedimović je kazao da će državna laboratorija za kontrolu mleka utvrđivati kvalitet te namirnice, a da će u skladu sa tim biti povećana cena kvalitenijih proizvoda.

- Da se tačno zna i da država može da kaže ovo mleko je visokog kvaliteta i zaslužuje veću cenu - rekao je Nedimović.

Ukida se SMS naplata parkiranja! VAŽNO OBAVEŠTENJE! Od sada ćete na OVAJ NAČIN PLAĆATI

Nedimović je najavio da će u aprilu biti uspostavljen sistem za utvrđivanje kvaliteta mesnih prerađevina, te da su u žiži interesovanja kontrole viršli i salama.

- Mi smo doneli pravilnike koji kažu šta je viršla i koliko mesnog sadržaja mora da ima u sebi da bi to moglo tako da se zove ili da se zove drugačije da ne obmanjuju kupce - rekao je Nedimović.

 

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
5 Beograd