fbpx
Skip to main content
Hrvatska

EVROPSKA CENTRALNA BANKA UPOZORAVA: Ekonomija Hrvatske pred mogućim kolapsom!

Foto: Profimedia
Predstojeće uvođenje evra u Bugarskoj i Hrvatskoj, uprkos prednostima koje donosi, moglo bi da izloži ekonomske politike dve zemlje ranjivosti, objavila je Evropska centralna banka (ECB).

Usvajanje jedinstvene valute kao zakonitog sredstva plaćanja ojačava monetarnu stabilnost, koja se manifestuje kroz okruženje stabilnih i niskih realnih kamatnih stopa, ali ova korist takođe može zemlju da izloži ranjivosti ako se monetarna stabilnost smatra zamenom za disciplinovane i održive ekonomske politike, navela je ECB u najnovijem ekonomskom biltenu objavljenom u četvrtak.

LEPA VEST ZA PENZIONERE U SRBIJI: U januaru stiže novo značajno povećanje penzija!

LEPA VEST ZA PENZIONERE U SRBIJI: U januaru stiže novo značajno povećanje penzija!

KAKVE SU PENZIJE U SRBIJI? Najniža je 14 puta manja od najviše, svaki drugi penzioner prima do 25.000 dinara

KAKVE SU PENZIJE U SRBIJI? Najniža je 14 puta manja od najviše, svaki drugi penzioner prima do 25.000 dinara

NAJVEĆI EKONOMSKI PAD OD DRUGOG SVETSKOG RATA: Evrozona u minusu, da li je moguć oporavak posle svega?

NAJVEĆI EKONOMSKI PAD OD DRUGOG SVETSKOG RATA: Evrozona u minusu, da li je moguć oporavak posle svega?

- Sa političkog stanovišta, usvajanje evra je prilika, ali ne i garancija, za države članice da ostvare znatne koristi - napominje centralna banka evrozone.

ECB je 10. jula 2020. odobrila ulazak Bugarske i Hrvatske u Mehanizam deviznog kursa (ERM II), koji se popularno naziva čekaonicom za ulazak u evrozonu u kojoj se utvrđuje kurs po kom će se u budućnosti izvršiti zamena nacionalne valute za evro, kao i raspon dozvoljenih fluktuacija oko srednjeg pariteta, koji ne sme biti veći od plus/minus 1,5 posto.

Da bi se ušle u članstvo evrozone, Hrvatska i Bugarska treba da provedu dve i po godine u ERM II i da ispune sve kriterijume iz Mastrihta za konvergenciju evra. Taj mehanizam obezbeđuje da kolebanja između kursa evra i drugih valuta ne naruše ekonomsku stabilnost jedinstvenog tržišta.

novac
Foto: Profimedia/ilustracija

Obaveze koje su bugarske i hrvatske vlasti preuzele poslednjih godina s ciljem ulaska u evrozonu podstakle su donošenje važnih mera koje će ublažiti rizike iz domena ERM II, navela je ECB u biltenu.

Međutim, još uvek treba postići značajan napredak u pogledu ukupnog kvaliteta institucija i upravljanja. S tim u vezi, dugoročan pristup u kreiranju politike biće presudan za napredak, posebno u svetlu novih rizika od divergencije izazvanih udarom koronavirusa, ocenjuje centralna finansijska institucija evrozone.

Ovi politički napori takođe će morati da uključuju mere usmerene na sprečavanje kompanija i proizvođača da prelazak na evro koriste kao izgovor za neopravdano povećanje cena koje može nagristi poverenje stanovništva u jedinstvenu valutu, zaključila je ECB.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Fog
2 Beograd