Skip to main content
 • Read more Zadruga Zadruga

  MARKO SVE ISPLANIRAO!? Miljković namerava da OSTAVI Lunu, a evo i KADA!? ISPLIVALO SVE, Luna još NE ZNA!

 • Read more Notr Dam Svet

  (VIDEO) Snimak koji najbolje pokazuje posledice katastrofe u Notr Damu

 • Read more Mesto zločina Region

  UŽAS NA SEOSKOM IMANJU: Brat i sestra pronađeni mrtvi, telo muškarca unakaženo

 • Read more Milo Đukanović i Duško Knežević Region

  MILO TUŽIO KNEŽEVIĆA I CRNOGORSKI MEDIJ: Malo mu bogatstvo, pa zahteva odštetu od STO HILJADA EVRA!

 • Read more Aleksandra Subotić Zadruga

  LAGALA SVE! Aleks izletela UPLAKANA NAPOLJE, UHVAĆENA JE! Isplivala istina o NJENOJ vezi sa Davidom!

 • Read more arktik Svet

  NAUČNICI NA ANTARKTIKU PRONAŠLI TRAG STAR 200 MILIONA GODINA! Tokom ekspedicije otkrivena neverovatna stvar!

 • Read more Budućnost - Crvena zvezda Košarka

  NECENZURISANO: Objavljen snimak UŽASA iz Morače! Evo kakvu su TORTURU pretrpeli Topić i Čović (VIDEO)

Ivica Todorić

HTELI DA DAJU POZAJMICU AGROKORU KOJI PROPADA: Kako je Komercijalna banka htela da refinansira nenaplativ kredit

Foto: Profimedia/SD ilustracija
U trenutku dok je Agrokor grupa u procesu restrokutuiranja, rukovodstvo Komercijalne banke razmatra da refinansira kredit Frikomu koji je deo Merkatora S, a koji je u sastavu Agrokora

Rukovodstvo Komercijalne banke podnosi inicijativu da se refinansira kredit Frikomu koji on ima u UniCredit banci u iznosu od 15 miliona evra. Taj kredit bio je klasifikovan kao nenaplativ kredit (NPL) zbog toga što se u tom trenutku Agrokor grupa nalazi u problemima, i ne zna se kakva će sudbina sačekati ovaj koncern.

Dakle, uprkos činjenici da je Agrokor grupa u procesu restruktuiranja, kao i da je Merkator S, kao članica te grupe prema kojoj banka ima kreditnu izloženost kategoirizovanu u NPL koji je delimično smanjen prodajom kolaterala, na samoj sednici Kreditnog odbora i na međusektroskim sastancima Komercijalne banke razmatra se refinansiranje kredita Frikomu.

Rukovodstvo Komercijalne banke je iniciralo izmenu strategije prema Agrokor grupi, u periodu kraćem od 12 meseci, kada je predloženo da se umesto strategije smanjenja izloženosti prema klijentu Frikom i Agrokor grupi definiše nova, potpuno suprotna strategija, a to je da se poveća izloženost prema Frikomu.

Komercijalna
Foto: SD/ilustracija

Naime, inicijativom je bilo predviđeno povećanje izloženosti u zavisnosti od ostvarenja rezultata preduzeća Frikom, bez preciziranja da li se povećanje odnosi na kratkoročne i dugoročne kredite.

Ne uzimajući u obzir činjenicu da je u tom periodu bila u potpunosti neizvesna situacija vezano za status Agrokor grupe, jer se očekivalo da do 10.04.2018. vanredna uprava grupe postigne dogovor o statusu i modalitetima rešavanja krizne situacije, rukovodstvo Komercijalne banke ipak razmatra da preuzme rizik bez obzira na ogromne probleme u kojima se Agrokor nalazio.

Dakle, refinansiranjem kredita Frikomu, Komercijalna banka je mogla samo sebe da dovede u nepovoljan položaj jer je postojala mogućnost da joj kredit nikada ne bude vraćen s obzirom na to da se nije znalo šta će se dešavati sa Agrokor grupom.

Komercijalna banka
Komercijalna banka
Foto: SD/ilustracija

Pitanje je zbog čega su rukovodioc Komercijalne banke za davanje kredita privredi Vladan Đorđević i Dejan Tešić, kao i predstavnik rizika Komercijalne banke Slađana Jelić uopšte razmatrala ovu inicijativu ako je činjenica bila nepovoljna za Komercijalnu banku i ako je postojala mogućnost da joj se novac od refinansiranja kredita ne vrati? Pitanje je, takođe, zbog čega bi Komercijalna banka, preuzela dug strane banke ukoliko bi je to samo izložilo riziku?!

Srećom, inicijativa nije prihvaćena jer se predstavnik risk funkcije Una Sikimić oštro usprotivila.

Da je inicijativa prošla i da je Frikomu refinansiran kredit koji je kod UniCredit banke označen kao nenaplativ, rukovodstvo Komercijalne banke bi stavilo građane Srbije u izuzetno nepovoljan položaj plaćajući dugove hrvatskog komcerna Agrokor i rizikujući da im taj kredit nikada ne bude vraćen. Moguća šteta od 15 miliona evra bi pala na teret građana Srbije!

Do objavljivanja ovog teksta nismo dobili zvaničan odgovor Komercijalne banke na naša pitanja.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
18 Beograd