fbpx
Skip to main content
banka

Klijent sad duguje banci DUPLO MANJE: Sudskom presudom raskinut ugovor o kreditu u "švajcarcima"

Foto: Profimedia/ilustracija
Presudom su konstatovani uslovi za raskid ugovora zbog promenjenih okolnosti, a koje se tiču enormnog skoka kursa franka u odnosu na dinar i evro

Apelacioni sud u Novom Sadu potvrdio je presudu Osnovnog suda o raskidu ugovora o dugoročnom stambenom kreditu indeksiranom u švajcarskim francima, saopštilo je Udruženje za zaštitu korisnika finansijskih usluga Efektiva.

Po toj presudi, nakon raskida ugovora, korisnik banci duguje 3,8 miliona dinara umesto 9,5 miliona koliko je bilo predviđeno planom otplate, pa je korist za tužioca evidentna, navodi se u saopštenju.

Presudom su konstatovani uslovi za raskid ugovora zbog promenjenih okolnosti, a koje se tiču enormnog skoka kursa franka u odnosu na dinar i evro, ali i zbog bolesti dužnika, u ovom slučaju.

Srpski privrednici nastupili na Sajmu privrede u Prištini: Jedan detalj je svima ZAPAO ZA OKO

Prema faksimilima rešenja Apelacionog suda iz Novog Sada koje je medijima prosledila Efektiva, banka je klijentu pustila u tečaj stambeni kredit u iznosu od 5,69 miliona dinara u oktobru 2008. godine. Mesečna rata otplate kredita je u početku bila 34.000 dinara, da bi u jednom trenutku dostigla 82.000 dinara

Sud je u obrazloženju odluke naveo da iz utvrđenih činjenica nesumnjivo proizilazi da je od zaključenja ugovora pa do podnošenja tužbe došlo do promenjenih okolnosti - rasta CHF valute, nastupanja biolesti kod korisnika kredita i otežanog ispunjavanja njegovih obaveza, čime su se "ispunili uslovi propisani odredbom 133 Zakona o obligacionim odnosima za raskid ugovora zbog promenjenih okolnosti".

banka
Foto: Profimedia

Takođe, konstatovano je narušavanje načela jednakosti uzajamnih davanja sadržano u članu 15 Zakona o obligacionim odnosima, kao i nedovoljna informisanost korisnika u predugovornoj fazi o svim rizicima podizanja kredita indeksiranog u švajcarskoj valuti.

Iz Efektive podsećaju da je nedavo doneta i jedna odbijajuća presuda na Apelacionom sudu u Beogradu, uprkos prethodnoj odluci Vrhovnog suda kojom se ista takva presuda ukida u delu za raskid ugovora i vraća na ponovno odlučivanje, čime, kako ocenjuje ovo Udruženje "sudije beogradskih sudova (Viši i Apelacioni sud) zapravo jedini u Evropi smatraju da su CHF krediti potpuno zakoniti".

Švajcarski franak sve slabiji, a jedna valuta na novom NAJVIŠEM NIVOU

U saopštenju Efektive se takođe podseća na iskustvo zemalja u regionu - na presude i Sloveniji i BIH o apsolutnoj ništavosti takvih ugovora, na tri presude Evropskog suda pravde koji je poništio valutnu klauzulu ovih kredita, kao i na zakone o konverziji koji su doneti u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Mađarskoj.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mist
6 Beograd