Utorak 19. mar 2024.
Grčka

Laži Srbe neće odvesti na more: Preko granice samo pod ODREĐENIM USLOVIMA - Grčka spremno čeka srpske turiste

Foto: SD/Ilustracija/Profimedia
Svi koji kreću ka Grčkoj moraju da imaju ili potvrdu o vakcinaciji, zeleni karton o vakcinaciji ili negativan PCR test

Put do Egejskog mora preko Severne Makedonije i graničnog prelaza Evzoni za naše turiste moguć je od danas. Svi koji kreću ka Grčkoj i koji žele da pređu preko Severne Makedonije moraju da imaju ili potvrdu o vakcinaciji, ili zeleni karton o vakcinaciji, ili PCR test koji nije stariji od 72 sata.

Ono što je obavezno za prelazak granice jeste popunjeni PLF obrazac koji se preuzima sa sajta grčkog ministarstva turizma.

SADA I ZVANIČNO - IDEMO NA MORE! Otvoren Evzoni, Grčka spremno čeka srpske turiste

SADA I ZVANIČNO - IDEMO NA MORE! Otvoren Evzoni, Grčka spremno čeka srpske turiste

PUNO KAO OKO, NEMA GDE IGLA DA STANE: Gužva na Evzoniju, Srbi pohrlili u Grčku – šta vam sve traže na granici

PUNO KAO OKO, NEMA GDE IGLA DA STANE: Gužva na Evzoniju, Srbi pohrlili u Grčku – šta vam sve traže na granici

U BANJAMA I NA PLANINAMA TRAŽI SE SMEŠTAJ VIŠE: Seoska domaćinstva gotovo rasprodata za letnju sezonu

U BANJAMA I NA PLANINAMA TRAŽI SE SMEŠTAJ VIŠE: Seoska domaćinstva gotovo rasprodata za letnju sezonu

Ogromna kolona vozila stvorila se juče na ovom graničnom prelazu, pa su turisti pomalo bili zbunjeni budući da je ranije najavljeno da Heleni otvaraju svoje granice 15. maja, odnosno danas. Informacije o otvaranju Grče pogrešno su interpretirane u medijima kako u Srbiji, tako i u Bugarskoj i Severnoj Makedoniji. 

- Sramotno je to što su objavljivane informacije koje su samo zbunile turiste, koje su bile potpuno netačne i lažne. Premijer Grčke nije redar i ne treba da stoji na granici i svima objašnjava kada radi Evzoni i ko i gde može da uđe u Grčku. Grčke vlasti su jasno objavile kada će biti moguć ulazak srpskih turista i pod kojim uslovima, apsolutno je sramota da se objavljuju netačne informacije i dovode u zabludu građani, a i država u moguć diplomatski skandal po mom mišljenju. Veoma je važno da poštujemo pravila koje su Grci propisali za ulazak u zemlju, a ne da dovodimo turiste u situaciju da im se možda zabrani ulaz jer se lažne informacije objavljuju i oni se pogrešno informišu - rekao je direktor turističke agencije "Travelland" Miloš Jovović.

Evzoni
Foto: Profimedia

Dodatnu zabunu za srpske turiste izazvala je informacija koja se pojavila u javnosti, a to je da je Severna Makedonija donela odluku o besplatnoj putarini za srpska vozila od 15. maja.

- Laž je da je Severna Makedonija donela odluku da je od 15. maja besplatna putarina za Srbe, to nije istina i veoma je neumesno tako obmanjivati javnost. Takođe, veoma je ružno omalovažavati gest Severne Makedonije koja je obezbedila besplatan prolazak srpskih vozila kroz tu zemlju. U znak zahvalnosti što smo Makedoniji poklonili vakcine protiv kovida-19 kada su imali velike poteškoće da ih nabave, Makedonci su doneli odluku da našim turistima neće naplaćivati putarinu od 15. juna do 15. avgusta, a ne od 15. maja - ističe direktor turističke agencije "Travelland" Miloš Jovović.

Srpski turisti moći će da uđu u Grčku s potvrdom o vakcinaciji, a veoma važna stavka jeste da se priznaju sve vakcine, pa i ruska i kineska. Ono što naši turisti moraju imati na umu pre putovanja jeste da druga doza mora biti primljena barem 14 dana pre dolaska na granicu. Takođe, velika polemika vodi se i o vaučerima i garancijama za hotele u Grčku, a kako ističe naš sagovornik, turistička agencija "Travelland" će u naredne dve nedelje doneti jasan plan i odluku kako najbolje zaštiti sve one koji su uplatili putovanje. 

Grčka
Foto: Profimedia/ilustracija

- Aranžmani su plaćeni, novac je otišao u Grčku, a mi ćemo kao agencija gledati da ispoštujemo u potpunosti svakog putnika. Davaćemo klijentima direktno vaučere hotela, ono što je plaćeno i osigurano davaćemo direktno klijentima kako se ljudi ne bi oštetili. U naredne dve nedelje donećemo odluku na koji način ćemo zaštiti svoje klijente i na koji način da najbolje iskoriste svoje putovanje i budu zadovoljni - istakao je direktor turističke agencije "Travelland" Miloš Jovović.

Šta je potrebno za ulazak u Grčku?

- PLF formular popunjen minimum 24 sata pre ulaska u Grčku

- Potvrda o obavljenoj kompletnoj vakcinaciji bilo kojom vakcinom ili nešto od navedenog:

- negativan PCR test, ne stariji od 72 sata

- serološki test tj. potvrda na antitela da ste preležali virus

- digitalni zeleni sertifikat (GreenPass) od 1. juna 2021.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd