fbpx
Skip to main content
Poplave u Srbiji

Nećemo lako dati zemlju strancima: Evo koji će biti uslovi za kupovinu srpskih oranica

Foto: Profimedia
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović o novom zakonu

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je da će srpske oranice moći da kupuju stranci koji imaju prebivalište u našoj zemlji, i to samo do dva hektara, a da bi iskoristili to pravo, moraće da prođu kroz rigorozne kontrole mehanizma države.

Organizovane KRIMINALNE grupe pljačakaju NJIVE po Srbiji!

Da li biste prihvatili posao za koji niste stručni?

Nedimović je ovako najavio rešenja iz radne verzije zakona o poljoprivrednom zemljištu koji mora da bude usvojen do 1. septembra kao obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

Branislav Nedimović
Branislav Nedimović
Foto: Tanjug/Tanja Valić

Na pitanje "da li to znači da do 2027. nema prodaje zemlje strancima" ministar poljoprivrede odgovara potvrdno.

- Upravo to, ali i ispunjavanje naših briselskih obaveza, kako su Ana Brnabić i Aleksandar Vučić rekli u ekspozeima. Oranice nećemo lako dati zbog nacionalnog interesa - kazao je Nedimović.

Na konstataciju da Srbija ipak mora da dozvoli otkup, iako ne zna kada će i da li će postati članica EU i pitanje pod kojim uslovima će on biti obavljen, Nedimović navodi da će uslovi biti "strogi".

Neće nestati preko noći?! Ovaj resurs NEMA budućnost, ali potražnja za njim još uvek NE JENJAVA!

- Rokove u pogledu prebivališta produžili smo sa početnih sedam na deset godina. Ljudi će za to vreme biti pod posebnim sistemom kontrole kako bi se dokazalo da nisu samo u prolazu. Moraće da imaju i opremu za poljoprivredu, ali i da budu upisani u registar aktivnih poljoprivrednih gazdinstava - rekao je on.

Ministar poljoprivrede je na pitanje šta će biti sa pravnim licima, odnosno stranim firmama odgovorio da je Ustavom definisano da je stranim firmama koje se ne evidentiraju ovde zabranjena kupovina zemlje.

Vojvodina
Foto: Profimedia

Nedimović je ocenio da "ima vremena" da se zakon usvoji do 1. septembra.

- Vlada će ga usvojiti ovih dana, a nakon toga ide na raspravu u Skupštinu - rekao on.

Na konstataciju da bi zlobnici rekli da zakon i nije potreban jer su mnoge srpske oranice već završile u rukama stranaca" Nedimović je odgovorio da pojedini iz opozicije privatizacijom od 2002. godine zakonom omogućili da se kupuju i poljoprivredna dobra.

- Mi vadimo kestenje pokušavamo da zaštitimo jedan od najvažnijih srpskih resursa - zemlju - kazao je Nedimović.

Veliko pitanje pred Srbijom! Da li će se ukinuti uredba o zaštiti CENE HLEBA?

Na konstataciju da je nemački ''Tenis'' dobio prve hektare državne zemlje pod zakup i pitanje da li ih je dobio neko od srpskih veleposednika, ministar poljoprivrede je odgovorio da srpski tajkuni nisu dobili zemlju niti će je dobiti jer su promašili temu u pogledu domaćeg zadatka.

- Oni su hteli zemljište radi zemljišta, a mi nismo davali oranice za nešto što nema prerađivački karakter - naveo je Nedimović.

Upitan da li ima zvučnih imena među njima, on je kazao da se radi o svima koji su označeni kao tajkuni, uključujući i Miroslava Miškovića i Matijevića i još neka poznata lica.

Na pitanje šta se dešava sa PKB, da li je vlada definisala model privatizacije Nedimović je odgovorio da je izabran privatizacioni savetnik i da postoji radna grupa u Ministarstvu privrede.

- Mora da se zadrži stočarska proizvodnja, jer 30 odsto najkvalitetnijeg mleka dolazi iz PKB - rekao je Nedimović i dodao da će država "apsolutno" insistirati na strateškom partnerstvu kako bi zadržala uticaj u PKB.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd