Skip to main content
Krastavac

Nemci NUDE otkup i do 2.500 evra: Ovo povrće možete da gajite u Srbiji, a da ga prodate u inostranstvu

Foto: Profimedia
Naruku ide i činjenica da Nemci insistiraju na najzastupljenijoj sorti u Srbiji

Povrtarski proizvod kornišon kod nas je malo zastupljen, a veoma tražen i solidno plaćen, naročito kada je plasman, uglavnom na strano tržište, zagarantovan, a uloženi novac se trostruko vraća. Proizvodnja industrijskih krastavčića u Srbiji je doskora bila nesiguran posao zbog varljive cene i nestabilnog tržišta pa je njihov uzgoj u Srbiji zanemarljiv. U poslednjih par godina, ipak, stvari se menjaju i to zahvaljujući kompanijama iz Nemačke koje u Srbiji traže sirovinu.

Jedna takva je "Karl Kuehne" koja je u Kozarskoj Dubici, pre četiri godine počela otkup, a prošle godine i u Sremskoj Mitrovici, traži u Užičkom kraju poljoprivrednike koji bi proizvodili kornišone za njene potrebe i u slučaju da nađe dovoljan broj kooperanata, najavljeno je u Užicu, da će otvoriti i otkupni centar. S istim planom ova kompanija se predstavila i u Crvenki, Pančevu i Čačku.

Nemci u Čačku traže bazu proizvođača koji će zbirno imati najmanje dva hektara pod kornišonima, a za sve što se proizvede otkup je zagarantovan.

- Cela proizvodnja bi se slala u Nemačku, gde se radi konzerviranje, a zatim ide u prodaju širom Evrope. Zavisno od podneblja, rasađivanje kreće od 15. maja kao što je u Sremskoj Mitrovici, a do kraja maja je, na primer, u Zlatiborskom okrugu. Za mesec dana ubiraju se prvi kornišoni - kaže Ljubodrag Pantelić, direkor Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Užicu.

Početno ulaganje na 10 ari je 750 evra i ono podrazumeva, sadni materijal, pesticide, žice za vezivanje, navodnjavanje, kolje.

PRODUBLJUJU ODNOSE: Grčka i Makedonija zajedno grade GASOVOD

- Procena je da na 10 ari bude šest i po tona, moguće i sedam-osam tona, a zarada je između 2.000 i 2.400 evra. Cena je već ugovorena i to za prvu klasu 65 evrocenti, za drugu 25, za treću 7,5. PH vrednost zemljišta trebalo bi da bude od 5,8 do 7 - objašnjava Pantelić.

Naruku ide i činjenica da Nemci insistiraju na holandskoj sorti "kibrian rickvan" koja važi za jednu od boljih i koja je najzastupljenija kod nas.

Dobra okolnost za početnike u ovom poslu je što Nemci afirmišu takozvanu vertikalnu proizvodnju po sistemu špalira sličnom malini, koja ne zahteva dodatno angažovanje radne snage, već samo porodice, kojoj prihod od kornišona može biti solidna dopuna kućnog budžeta.

Masovnija proizvodnja počela je pre dve godine u okolini Šapca i trenutno se 50-ak gazdinstva bavi ovim. 

RTB Bor STAGNIRA: Kina nudi ulaganja iz sopstvenih sredstava - kompanija koja ne otpušta radnike

Berba traje svakodnevno od polovine aprila do prvih jesenjih hladnih dana, potreban je svakodnevni rad, a po jednom dužnom metru špalira proizvede se do 18 kilograma. Kornišoni se raspoređuju u 7 klasa, a prve četiri su profitabilne.

U prvu, najprofitabilniju klasu spadaju krastavčići dužine od 6 santimetara i zato je veoma bitno brati ih na vreme i ne dozvoliti da prerastu.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd