Skip to main content
 • Read more bolnica Društvo

  Komplikovani i rizičan zahvat doktora u Kruševcu: Operisali ženi tumor težak 30 kilograma!

 • Read more Pirinač Vesti

  SVE STE RADILI POGREŠNO: Evo saveta kako da skuvate PIRINAČ koji neće biti GNJECAV!

 • Read more Luna Đogani Zadruga

  PRVI PUT NAKON POTPISIVANJA RAZVODA! Luna i ON će se večeras zajedno gostovati u emisiji, SPREMA SE HAOS

 • Read more SP 2018 Rusija Vesti

  HOT, HOT NAJVRELIJE NAVIJAČICE MONDIJALA: Mnoge su ŽARILE i PALILE sa TRIBINA, ali su ove DEVOJKE sa BALKANA sve ODUVALE (FOTO)

 • Read more Mondijal Vesti

  NA PUTINA KIŠA NE PADA: Kolinda i Makron MOKRI DO KOŽE, a predsednik Rusije ostao SUV (VIDEO)

 • Read more Kolinda Grabar Kitarović Vesti

  SUZE RONI: Dok se PUTIN smeškao MAKRON je slavio, a KOLINDA tugovala (FOTO)

 • Read more Donald Tramp Svet

  Tramp ŠOKIRAO pred sastanak sa Putinom: EU NAM JE NEPRIJATELJ! (VIDEO)

Prodavnica

NEZAOBILAZNI sastojci hrane koju svakodnevno jedemo: Teški metali, antibiotici i hormoni, ali to nije NAJGORE

Foto: Srbija Danas
Evropska unija zabranila upotrebu i u ishrani kućnih ljubimaca

Deklaracija na suhomesnatim proizvodima uglavnom nam je nedostupna, jer se šunke, salame i kobasice uglavnom prodaju u rinfuzu. Da ovi proizvodi nisu dobar izbor za svakodnevno konzumiranje, nije nepoznata činjenica, ali malo ko zna šta zapravo sadrže. Redakcija Zaštitnika potrošača, uz pomoć stručnjaka, otkriva šta zapravo jedemo kada u sendvič stavimo pileću salamu.

Sadržaj pilećih salama

* Mašinski separisano meso
* Voda, biljna mast, kukuruz, skrob
- Da bi se dobila punoća ukusa, dodaje se biljna mast koja se umešava u masu za salamu tokom proizvodnje, uz dodatak vode i kukuruznog skroba. Kukuruzni skrob služi da veže deo vode, da bi salama bila vizuelno suva.
* E450
- Salama je praktično čvrsta emulzija koja sadrži vodu. Da se voda ne bi odvojila dodaju se emulgujuće soli.
* E407a, E401, E415 
Zgušnjivač, obrađena eseuna alga, Na-alginat, Ksantan guma - ovi dodaci čine da salama bude čvsta, da se ne lomi prilikom sečenja
* E621
- Pojačavač arome Na-glutaminat, dodatak često povezivan sa svim začinima u prahu. On čini da naše čulo ukusa oseća dublje i intezivnije sve arome.
* E315
- Neophodan u ovim proizvodima, jer sprečava nastanak opasnih nitrozoamina iz azotovih jedinjenja, kojih uvek ima u mesu, pošto se meso konzervira na taj način.
* E120
- Boja karmin (cochineal). Prirodna crvena boja životinjskog porekla, služi da bi se pojačala boja mesa. To se radi zato što, ako osim mesa ima vode, skroba i biljne masti, boja mesa nije intezivna kao kod čistog mesa i zato je proizvođači pojačavaju.
* E250
- Konzervans Na-nitrit koristi se široko u ovom tipu proizvoda, a glavna uloga je sprečavanje rasta bakterije Clostridium botulinum koja prouzrokuje botulizam

POVUČENO 1.000 TONA HRANE I PIĆA ZA GODINU DANA: Više od polovine su zabranjene namirnice

Za ove PROIZVOĐAČE nisu svi KUPCI isti: Evo kome POTURAJU paštetu BEZ MESA i šunku od ALGI!

Najproblematičniji sastojak je "mašinski separisano meso", koje se na deklaracijama uglavnom krije iza skraćenice MSM.

Šta to, u stvari, znači? MSM je proizvod dobijen odvajanjem mesa sa kostiju na kojima je to meso ostalo posle otkoštavanja trupa živine mehaničkim putem. O mašinski separisanom mesu poslednjih godina vode se ozbiljne stručne rasprave i to u dva pravca: prvi je mikrobiološka ispravnost MSM, a drugi mogućnost da se u MSM nalaze i drugi delovi životinja kao što su kosti, tetive i slično, a sve to, na kraju, završi u našem organizmu.

NEOBIČAN KAFIĆ, ODLIČAN BIZNIS: Ne plaćate hranu i piće nego...

Koliko je ovaj sastojak problematičan, najbolje govori činjenica da ga je Evropska unija zabranila prvo u hrani za ljude, a zatim i u onoj za pse i mačke. S obzirom na to da je uništavanje u kafilerijama skupo, oni ga izvoze u zemlje poput naše, gde je njegova upotreba dozvoljena.

O MSM za Zaštitnik potrošača govori Miroslav Stojšić, bivši načelnik Republičke veterinarske inspekcije, jedan od najvećih protivnika toga da se MSM koristi za ljudsku ishranu.

Srbija je deponija Evrope, prodaju nam hranu koja nije ni za mačke, ali to nije ono NAJGORE

- MSM sadrži velike količine mlevenih kostiju, prepunih teških metala, antibiotika, hormona... Kod pilića su kosti tanke, krte, drobljive, pa je od njih teško precizno odvojiti meso i onda se sve drobi, melje sa kostima, propušta kroz sita. Problem je što se štetne supstance, teški metali, antibiotici, hormoni, najviše zadržavaju upravo u kostima - upozorio je Stojšić.

kupovina mesa
Foto: Profimedia/ilustracija

Pored problematičnog MSM-a, pileće salame sadrže i brojne emulgatore koji se kriju iza raznih E oznaka u kombinaciji sa brojevima, te je prostim čitanjem deklaracije nemoguće zaključiti šta zaista jedemo u sendvičima. 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
deki's picture

deki

a poli parizer no1 u evropi? kako?

0 | 0

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd