fbpx
Skip to main content
Autoput

FINALIZUJE SE AUTO-PUT NIŠ-MERDARE: Sve je ugovoreno, radovi uskoro počinju

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Radovi obuhvataju i izgradnju mostova, nadputnjaka, propusta, lokalnih puteva i druge pripadajuće poslove

Koridori Srbije ugovorili su izgradnju dela deonice auto-puta od Niša do Pločnika.

TREBA LI POTROŠAČI DA BRINU? Cena suncokretovog ulja u jednom trenutku odletela visoko, da li će biti novog poskupljenja?

TREBA LI POTROŠAČI DA BRINU? Cena suncokretovog ulja u jednom trenutku odletela visoko, da li će biti novog poskupljenja?

BLAGI PAD BITKOINA: Pogledajte koliko vrede najpopularnije kriptovalute

BLAGI PAD BITKOINA: Pogledajte koliko vrede najpopularnije kriptovalute

IZVUČEN DOBITNIK STANA U ZEMUNU! Počeo jesenji krug nagradne igre "Uzmi račun i pobedi"

IZVUČEN DOBITNIK STANA U ZEMUNU! Počeo jesenji krug nagradne igre "Uzmi račun i pobedi"

Ugovor je dodeljen "Štrabagu" (Strabag AG i Strabag d.o.o.), a ova odluka doneta je, kako se navodi na sajtu Koridora, u četvrtak, 16. septembra.

Radi se, naime, o izgradnji drugog kolovoza i rekonstrukcije postojećeg, približne dužine 5,1 kilometar, između petlje Merošina i petlje Merošina 1. Radovi obuhvataju i izgradnju mostova, petlje Merošina 1, nadputnjaka, propusta, lokalnih puteva i druge pripadajuće poslove.

U zvaničnom obaveštenju se navodi da je ukupna vrednost ugovora 2.655.565.908,59 dinara, odnosno nešto manje od 22,7 miliona evra. To je za oko dva miliona evra više od početne procenjene vrednostiugovora koja je bila 2.420.500.000,00 dinara (nešto manje od 20,7 evra).

auto-put
Foto: Profimedia

Pomenut potez (Merošina-Merošina 1) deo je prvog sektora auto-puta od Niša do Merdara. Taj sektor proteže se od Niša do Pločnika i sastoji se od sledećih deonica:

- Deonica 1 (5,5 kilometara) počinje na postojećoj petlji "Merošina (Prokuplje)" na koridoru autoputa E-75 i završava se posle planirane petlje "Merošina- istok";

- Deonica 2 (8,8 kilometara) počinje posle petlje "Merošina-istok" i završava se pre planirane petlje "Prokuplje-istok";

- Deonica 3 (12,8 kilometara) prolazi kroz građevinsko područje Prokuplja. Po izlasku iz tunela u severozapadnom delu Prokuplja, koridor se vraća u dolinu reke Toplice. Deonica obuhvata planirane petlje "Prokuplje - istok" i "Prokuplje - zapad";

- Deonica 4 (5,6 kilometara) počinje u dolini reke Toplice po izlasku koridora auto-puta iz građevinskog područja Prokuplja i završava se neposredno posle planirane petlje "Beloljin";

- Deonica 5 (6,8 kilometara) počinje posle planirane petlje "Beloljin" i završava se u blizini parkirališta Pločnik.

Drugi sektor ide od Pločnika do Merdara, a sastoji se od još tri deonice:

- Deonice 6, 7 i 8 počinju u blizini parkirališta Pločnik i završavaju se na administrativnom prelazu "Merdare".

Kako su iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture nedavno naveli, na auto-putu Niš-Merdare je predviđena izgradnja 88 mostova, sedam denivelisanih raskrsnica i 35 tunela.

- Početak radova na izgradnji prve deonice planiran je u novembru 2021. godine. Izgradnja deonica 2, 3 i 4 predviđena je da ide sukcesivno i početak radova očekuje se tokom 2022. godine - poručili su iz Ministarstva.

Vremenska prognoza
Slaba kiša
6 Beograd