Skip to main content
 • Read more Halijard Društvo

  O srpskom herojstvu treba snimiti film! Meštani sela kod Gornjeg Milanovca spasili 500 Amerikanaca (FOTO)

 • Read more Vojislav Šešelj Parovi

  OTKRIVEN DOGOVOR! Šešelj i večeras ušao u Parove - Odlučio da postane stalni član rijalitija

 • Read more KK Partizan Košarka

  ABA SUPERKUP: Crno-beli ispustili finale, Budućnost iskoristila greške Partizana! (VIDEO+FOTO)

 • Read more Majka Društvo

  Zbogom, leto: Noćas nam stiže jesen tačno u OVO VREME

 • Read more Milorad Dodik Vladimir Putin Region

  "Kud ćete bolji povod nego da sretnete Putina?" Dodik oči u oči sa predsednikom Rusije za nedelju dana!

 • Read more Nenad Čanak Košarka

  TVITER: Grobari RAZVALILI posle Budućnosti, ali dva TVITA su se posebno izdvojila (FOTO)

 • Read more zadruga Zadruga

  UZIMAO KADAR PREKO LUNE? Procurile tajne informacije - ON je FAVORIT U ZADRUZI 2! Pa ne-ve-ri-ca!

Šljiva

Nove sorte srpske šljive OSVAJAJU SVET

Foto: Profimedia
Otporne na virus šarke

Brojnoj porodici šljiva stvorenih u čačanskom Institutu za voćarstvo pridružile su se dve nove sorte, "petra" i "divna", karakteristične prema poznom vremenu sazrevanja.

Dok je "petra" slađa, "divna" je bujnija, kaže domaćin Milorad Drinčić iz gornjomilanovačkog sela Teočina, koji se može pohvaliti da se među prvima u svetu "upoznao" s najnovijm članicama porodice šljiva čačanskog Instituta za voćarstvo.

- Pre sedam godina su zasađene, odmah su dale rod, bio je osrednji, a prošle godine ih je ''ubio'' mraz. Ove sezone su u punom rodu - kaže Drinčić.

Iz Instituta za voćarsto naglašavaju da je najznačajnija karakteristika "divne" poznije vreme sazrevanja ploda.

- Sazreva polovinom septembra što je izuzetno bitno zbog plasmana na tržištu. Ove godine je nešto ranije stigla kao što je to slučaj sa svim sortama različitih vrsta voćaka - kaže naučni saradnik čačanskog Instituta za voćarstvo Ivana Glišić.

Šljiva, šljive
Ovogodišnji rod završio u kazanu za rakiju
Foto: Profimedia

"Divna" cveta nekoliko dana posle sorte "stenli".

- Sproveden je ogled u kome smo ispitivali stepen samooplodnosti i prvi rezultati su pokazali da je sorta samooplodna i kao takva može se gajiti u monosortnim zasadima. Podaci iz ogleda pokazuju da je finalno zametanje plodova sorti divna u slobodnom oprašivanju u prirodnim uslovima čak 70 odsto, što znači da je isto toliko cvetova zametnuto u plodove. To je pozitivna karakteristika jer pokazuje da sorta ima odličnu rodnost, ali se sa druge strane mora primenjivati intezivnija rezidba kako bi se postigla krupnoća ploda i kvalitet - dodaje Glišić.

U okviru programa oplemenjivanja čiji je osnovni cilj stvaranje novih sorti koje su otporne ili tolerantne na virus šarke šljive, stvorene su ove dve sorte, sestre po majci koje imaju pozno vremene cvetanja.

- Zajednički roditelj, majka "divni" i "petri" je američka sorta "stenli" tolerantna na virus šarke šljive. "Divni" je otac naša sorta, "čačanska rana", dok je "petrin" otac švedska sorta "opal". "Petra" je stvorena kombinacijom ukrštavanja "stenlija" i "opala" i ima poznije vreme zrenja od svojih roditelja, oko 20. septembra. Nakon "požegače", nije praktično bilo sorti koje su sazrevale u ovom vremenskom periodu, što joj daje dodatni značaj jer praktično na rod stiže kada na tržištu nema svežih plodova šljive - kaže naučni saradnik Instituta za voćarstvo za Čačak Nebojša Milošević.

Ove sezone, plodovi "divne" i "petre" završili su u kazanima za pečenje rakije, a iz Instituta očekuju da će ove sorte za deset godina zaživeti u šljivicama Srbije.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
15 Beograd