fbpx
Skip to main content
čelik

STIGLE SREĆNE VESTI: Kvote za čelik rešene na zadovoljavajući način i za Srbiju i za EU!

Foto: Profimedia/ilustracija
U Evropskoj komisiji kažu da će finalni tekst predloga o konačnim kvotama za uzvoz čelika u EU pokazati način na koji je odgovoreno na zabrinutosti srpskih vlasti po ovom pitanju

U Briselu se očekuje da konačne kvote za uvoz čelika u EU pokažu da je Evropska komisija kada se radi o srpskoj proizvodnji čelika ovo pitanje "rešila na obostrano zadovoljavajući način". 

DOBRI ODNOSI: Srpski i ruski privrednici ne govore jezikom barijera

- Konačne kvote bi trebalo da očuvaju tradicionalan nivo trgovine sa Srbijom - rečeno je u evropskim diplomatskim izvorima u Briselu. 

U Evropskoj komisiji kažu da će finalni tekst predloga o konačnim kvotama za uzvoz čelika u EU pokazati način na koji je odgovoreno na zabrinutosti srpskih vlasti po ovom pitanju. 

- Komisija je dobro upoznata sa problemima na koje su ukazale vlasti u Srbiji. Konsultovali smo se sa našim partnerima, uključujući i Srbiju. Čim se ozvaniči, finalni tekst će pokazati kako je odgovoreno na sva ta pitanja - navode iz Evropske komisije. 

zgrada Evropske komisije
Foto: Profimedia

Konačne kvote na uvoz čelika u EU trebalo bi da stupe na snagu 4. februara i zamene dosadašnje privremene kvote uvedene u cilju zaštite EU proizvođača čelika i balansiranja tržišta. Evropski diolomatski izvori u Briselu navode da je Srbija pokrivana ovim merama u tri kategorije: kategoriji 1, 2 i 6. 

U EU objašnjavaju da u kategoriji 1 Srbija ima tzv "globalnu kvotu" pri čemu se očekuje da izvoz thi prozvoda iz Srbije neće biti poremećen promenom EU konačnih tarifnih kvota. Kada su u pitanju proizvodi od čelika iz kategorije 2 i 6 tu Srbija, prema rečima EU eksperata, ima "specifične bestarifne kvote". 

Država s platom većom od 1.000€ u potrazi za radnicima

- To znači da će Srbija moći da izvozi u EU zaštićena od konkurencije drugih dobavljača - objašavaju u Briselu. 

U skladu sa tim, očekuje se da i nakon definisanja konačnih kvota tradicionalna trgovina čelikom između EU potrošača i srpskih železara bude očuvana. Istovremeno, u EU navode da ugovori koje o slobodnoj trgovini i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Srbije imaju za svoj prevashodni cilj ekonomske integracije i stablizaciju Srbije o čemu će se dodatno voditi računa kada se budu sagledavali efekti uvedenih mera i one po potrebi bile preinačena. 

 

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
5 Beograd