fbpx
Skip to main content
Prodavnica

OKO 1.000 SELA U SRBIJI NEMA PRODAVNICE: Crne prognoze kažu da će se ovaj trend nastaviti

Foto: Profimedia/ilustracija
U 1.000 sela u Srbiji nema trgovinske radnje i taj trend će se nastaviti, ako ne bude podsticaja

Na to su upozorili privrednici na Javnoj raspravi o Nacrtu Zakona o trgovini u Privrednoj komori Srbije (PKS). Predstavnici Ministarstva trgovine razgovaraju sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) o mogućnosti da se obezbede sredstva iz kredita za opstanak malih prodavnica u selima Srbije.

Bolje sprečiti nego lečiti: Nema afričke kuge svinja u Srbiji, ali su na snazi preventivne mere

Nacrtom zakona definisano je da Vlada Srbije može odrediti podsticajne mere, a specijalni savetnik ministra trgovine Vladimir Matović rekao je da je teško naći kreditne linije za tu vrstu podsticaja. Zato se, kaže, o podršci podsticajima malim prodavnicama vode razgovori sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

Tokom javne rasprave u PKS, predstavnici sektora trgovine upozorili su na značaj uvođenja obaveze stavljanja bar koda na sve proizvode. Kako se novi zakon donosi posle devet godina važenja starog, u Nacrtu su regulisani i novi načini elektronske i trgovine na daljinu.  U predloženom zakonu se određuje da se deklaracija proizvoda mora na "jasan, lako uočljiv i čitljiv način" učiniti dostupnom na srpskom jeziku.

Mleko
Mleko
Foto: Profimedia/ilustracija

Cene će i dalje biti isticane u dinarima, osim u trgovini u sektoru turizma, kada se posluje sa inostranstvom, kao i elektronskoj trgovini softverom i digitalnim proizvodima, kada se izvozi IT tehnologija.

Elektronska trgovina ka Srbiji, kako je predloženo, moraće da ima opcionu valutu - pa će potrošač moći da bira koju cenu želi da vidi. U sektoru trgovine radi 19 odsto zaposlenih u Srbiji, a trgovina ostvaruje 10 odsto BDP- a, rečeno je na skupu.

Nemačka na PRAGU RECESIJE: Veliki pad u proizvodnji, Berlin ZABRINUT, da li ima RAZLOGA?

Javna rasprava o Nacrtu zakona trajaće do 21. februara.

 

 

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Slaba kiša
6 Beograd