fbpx
Skip to main content
šalter banke

Otkup dugovanja od banke: Evo u kojim slučajevima je to moguće

Foto: Profimedia/ilustracija
Regulisano odredbama zakona

Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga regulisao je mogućnost prodaje dugova kada dugujemo banci. Ne tako davno, banke su prodavale dugove koje ne mogu da naplate bankama, ali i agencijama za naplatu dugova i advokatskim kancelarijama.

Uzeli ste studentski kredit, a ne vraćate dug? Ovu odluku države MORATI pročitati!

Saveti stručnjaka: Evo kako da izaberete banku prema vašim potrebama

Za kredite, kartice, lizing ugovore i dozvoljeni minus realizovane posle stupanja Zakona na snagu nema više prodaje agencijama za naplatu dugovanja. Naime, Zakon je regulisao kada su u pitanju fizička lica, da banka potraživanje iz jednog ugovora može ustupiti samo jednoj banci. 

banka
Foto: Profimedia

Korisnik o ovome mora biti obavešten, i u tom slučaju korisnik zadržava sva prava koja su ugovorena, kao što je kamatna stopa i rok otplate. Isto tako, klijent zadržava pravo i na prigovor, odnosno prema zakonu, druga banka ne može korisnika dovesti u nepovoljniji položaj od položaja koji bi imao da to potraživanje nije preneto i korisnik zbog toga ne može biti izložen dodatnim troškovima. Ove zakonske odredbe se primenjuju na potraživanja iz ugovora o lizingu, ugovora o dozvoljenom prekoračenju računa, ugovora o izdavanju i korišćenju platne kartice i ugovora o otvaranju i vođenju računa.

Nasuprot tome, kada su u pitanju preduzetnici, pravna lica i poljoprovrednici, Narodna banka Srbije je izmenom Odluke o upravljanju rizicima omogućila bankama da potraživanja iz problematičnih kredita sa pravnim licima ustupe bilo kom pravnom licu, pod uslovom da su ta potraživanja dospela. O samom ustupanju potraživanja NBS se mora obavestiti u roku od 5 dana od dana zaključenja ugovora o usutpanju. Potraživanje se može ustupiti pravnom licu koje se ne bavi pretežno finansijskom delatnošću, a koje može biti i povezano pravno lice sa bankom. 

U banci
Foto: Profimedia/ilustracija

Ustupanje potraživanja je moguće i većem broju pravnih lica. Dakle, usklađeno sa Zakonom, građani pri potpisivanju ugovora o vođenju računa, korišćenju dozvoljenog minusa, kredita, kartice sami potpisiuju saglasnost da banka može u slučaju nenaplativosti potraživanja ustupiti dugovanje grugoj banci, čime se odriču prava tajnosti podataka. 

Ako ne dugujete banci kod koje ste se zadužili, onda dugujete drugoj banci koja je „otkupila“ vaš dug.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
7 Beograd