fbpx
Skip to main content
pruga

PO CENI OD 500 EVRA PO KVADRATU DRŽAVA KUPUJE ZEMLJIŠTE: Na trasi pruge Novi Sad-Subotica 4.500 parcela

Foto: Profimedia/ilustracija
Na trasi pruge za velike brzine Novi Sad - Subotica neophodno je uraditi eksproprijaciju čak 4.500 katastarskih parcela

Brza pruga bi do kraja godine trebalo da poveže Beograd i Novi Sad, a za jesen je najavljen početak radova na sledećoj deonici ka Subotici.

Važna donacija kompanije Meridian za HITNO LEČENJE Sonje i Mihajla

Važna donacija kompanije Meridian za HITNO LEČENJE Sonje i Mihajla

BIZNIS KOJI JE PROCVETAO I U SRBIJI! Oni stižu na vrata građana kada su najpotrebniji - mesečno može da se zaradi i do 200.000?!

BIZNIS KOJI JE PROCVETAO I U SRBIJI! Oni stižu na vrata građana kada su najpotrebniji - mesečno može da se zaradi i do 200.000?!

U Srbiji 10 odsto firmi u vlasništvu stranaca: Najveće iznenađenje iz koje zemlje većina dolazi

U Srbiji 10 odsto firmi u vlasništvu stranaca: Najveće iznenađenje iz koje zemlje većina dolazi

Pre nego što majstori iz kineskih kompanija China Railway International i China Communications Construction Company počnu da rade, potrebno je regulisati vlasništvo nad parcelama preko kojih će biti postavljene šine. Na trasi pruge za velike brzine Novi Sad - Subotica neophodno je uraditi eksproprijaciju čak 4.500 katastarskih parcela.

Trasa buduće pruge za velike brzine prolazi kroz teritoriju pet opštinskih, odnosno gradskih uprava, Novi Sad, Vrbas, Mali Iđoš, Bačka Topola i Subotica, odnosno kroz teritoriju 23 katastarske opštine.

- Izgradnja brze pruge Novi Sad - Subotica odvijaće se fazno, tako da se neće čekati završetak celokupne eksproprijacije da bi počeli radovi na ovoj deonici - objašnjava Nenad Stanisavljević, iz "Infrastrukture železnice Srbije".

- Postupak eksproprijacije na trasi pruge za velike brzine između Novog Sada i Subotice započeo je pre godinu dana, u prvom kvartalu 2020. godine, kada su se stekli formalno-pravni uslovi za to. Odvija se bez većih teškoća i u skladu sa rokovima koji su utvrđeni zakonom za ovu vrstu postupka. Procena je da bi se do kraja godine moglo očekivati da sve parcele na trasi brze pruge Novi Sad - Subotica pravosnažno budu eksproprisane.

radnici, pruga, Čortanovci
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

 

Procena: 500 evra po kvadratnom metru

Predsednik Vučić je prošle nedelje prilikom obilaska gradilišta vijadukta u Beškoj, na trasi pruge za velike brzine, najavio je da je planirano da radovi na deonici od Novog Sada do Subotice započnu u septembru ove godine, ali da do tada ima još mnogo posla oko eksproprijacije.

Pruga Novi Sad - Subotica, u dužini od 108 kilometara, treća je deonica kroz Srbiju, u okviru međunarodnog projekta izgradnje pruge za velike brzine Beograd - Budimpešta. Vrednost ugovora je oko 1,16 milijardi dolara, a procenjeno je da bi radovi trebalo da traju 33 meseca od njihovog početka.

Na deonici od Beograda do Novog Sada, pravosnažno su eksproprisane sve parcele, izuzev jedne. Najveća procena za gradsko građevinsko zemljište koju je dao sudski veštak bila je 500 evra po kvadratnom metru, za centar Novog Sada.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd