fbpx
Skip to main content
Paulovnija

POČETNA ULAGANJA NISU VELIKA, A ZARADA JE ODGROMNA: Ova biljka donosi zaradu i do 50.000 evra, sve više plantaža u Srbiji

Foto: Shutterstock
Zarada može da bude ozbiljna, dok početna ulaganja nisu velika.

U Srbiji je sve popularnije uzgajanje brzorastućeg drveta paulovnija, koje važi za biljku koja donosi brzu zaradu od čak 50.000 evra.

DRUŠTVENO ODGOVORNO POSLOVANJE: Investicije u zajednicu su zalog za bolju budućnost

DRUŠTVENO ODGOVORNO POSLOVANJE: Investicije u zajednicu su zalog za bolju budućnost

RADOSAVLJEVIĆ: ZAHVALJUJUĆI VUČIĆU SRBIJA ATRAKTIVNA ZA INVESTITORE - U Jagodini otvorena nemačka fabrika Fišer

RADOSAVLJEVIĆ: ZAHVALJUJUĆI VUČIĆU SRBIJA ATRAKTIVNA ZA INVESTITORE - U Jagodini otvorena nemačka fabrika Fišer

FIRME U OBAVEZI DA ČISTE FASADE: Evo na koga se NE ODNOSI ova odluka

FIRME U OBAVEZI DA ČISTE FASADE: Evo na koga se NE ODNOSI ova odluka

Nedavno su se pojavile i prve plantaže ovog drveta, gde su se proizvođači ozbiljno posvetili uzgajanju, kažu upućeni. 

Uzgajivača paulovnije najviše ima u Šumadiji, naročito okolini Kragujevca. Milorad Cvetović iz Kruševca, koji ima plantažu ove biljke, kaže da zarada može da bude ozbiljna, dok početna ulaganja nisu velika.

Ogromne zarade

Prema rečima Milorada Cvetovića, u ovaj posao ušao je zato što je čuo da je potražnja za ovim drvetom u svetu velika, a da ga u Srbiji nema u dovoljnoj meri. 

- Od uzgajanja ovog brzorastućeg drveta poreklom iz Kine može lepo da se živi. Jedan hektar, za četiri godine može da donese zaradu i do 50.000 evra. Kasnije je to i više, kada dovoljno poraste da može da se koristi za druge namene, osim ogreva. Početna ulaganja su mala, a možete zaraditi do 25 puta za nekih sedam godina kada drvo može dostigne obim da se prodaje kao oblovina - kaže Milorad. 

Nema mnogo plantaža

Milorad kaže da je retka pojava da se od neke vrste drveta koje nije od ranije prisutno na našem tržištu sada prave plantaže, ali da je to postao slučaj sa paulovnijom. 

- Sadnice su mi stigle od drugih uzgajivača koji se bave i rasađivanjem paulovnije. Ranije ih nije bilo u Srbiji ali su se sada proširili. Drvo može da se sadi na njivama najviše do 1.200 metara nadmorske visine, tokom cele godine. Može da se seče najmanje deset puta i da opet naraste stablo. Za samo deceniju dostigne visinu od 18 metara - objašnjava Milorad. Ipak, jedna od mana jeste što na zaradu treba sačekati minimum četiri godine. 

Od jahti do stočne hrane

Drvo se otkupljuje za najrazličitije namene, od ogreva do proizvodnje drvenih predmeta. 

- Ovo drvo najviše se koristi za ogrev i biomasu, jer je kalorijska vrednost kubika paulovnije ravna jednom kubiku mrkog uglja. Prodaje se i za tehničku građu za nameštaj, brodove i jahte, muzičke instrumente i druge predmete. Lišće se koristi kao stočna hrana, a od biljne mase se pravi pelet, tako da je drvo potpuno iskorišćeno - kaže on. 

Paulovnija
Foto: Shutterstock

Raste šest puta brže od hrasta

Glavna prednost ovog drveta u odnosu na hrast, jeste brzina kojom raste. To, naravno, ubrzava i zaradu, kaže Milorad. 

- Zarada od paulovnije je sigurna, ali svakako zavisi i od budućeg tržišta. Paulovnija se ubraja u grupu komercijalnih šuma, koje rastu brzo, mnogo pre tradicionalnih hrastova i bukvi. Za kubni metar bukove građe potrebno je 50 do 60 godina, dok je kubiko paulovnije spreman već posle osam do deset godina - kaže on. 

Samo nabavite najbolje sadnice

Važno je da vaše drvo pravilno i pravo raste, a zato je važno da imate dobru sadnicu, kaže uzgajivač Cvetović. 

- Sa sadnicama dobijenim iz semena, ili sadnicama koje ste sami  negde nabavili, nećete dobiti rezultate koji će biti višestruko isplativi. Sadnice paulovnije nisu skupe, ali treba nabavite najbolje jer se to isplati. Takve sadnice su ispravne, sa njima ne rizikujete mnogo i dobićete kvalitetno drvo - kaže Cvetović. 

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
30 Beograd