fbpx
Skip to main content
idea

RAK VREBA IZ SUPERMAKETA: Industrijski prerađena hrana povećava rizik od kancera, tvrde naučnici

Foto: Srbija Danas
Naučna studija sprovedena je u Francuskoj na 105.000 ljudi

Naučna studija sprovedena u Francuskoj na 105.000 ljudi utvrdila je vezu između konzumiranja industrijski prerađene hrane i gotovih jela s rizikom dobijanja raka.

Naučnici su u danas objavljenoj studiji, sprovedenoj od 2009. do 2017. godine, utvrdili da prerađena hrana sadrži više masnoće, zasićenih masti, šećera i soli, a manje vlakana i vitamina. 

- Prema našim saznanjima, to je prva naučna studija koja se bavi vezom između konzumiranja industrijski prerađene hrane i pojave raka - navodi se u istraživanju objavljenom u britanskom medicinskom časopisu BMJ (British Medical Journal). 

market
Foto: Srbija Danas

Naučnici su zaključili da je konzumiranje takve hrane povezano s povećanim rizikom od dobijanja raka za šest do 18 odsto i raka dojke od dva do 22 odsto. 

Pod "rizičnom" hranom se smatraju hleb, slatkiši, žitarice, bezalkoholna pića, mesne prerađevine, kao što su šunke sa dodatkom ili medaljoni od mlevenog mesa, testenine, instant supe i zamrznuti gotovi obroci. 

U studiji se dodaje da su to prva razmatranja i da je neophodno još istraživanja kako bi se utvrdili tačni rizici po zdravlje.

 

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Fog
9 Beograd