fbpx
Skip to main content
Fabrika automobila

RAST POTRAŽNJE I NOVI POSLOVI: Rekordna proizvodna aktivnost u evrozoni u aprilu

Foto: Profimedia/ilustracija
Fabrička aktivnosti u evrozoni dostigla je rekordno visok nivo prošlog meseca, podstaknuta rastom potražnje koja je doprinela i većem zapošljavanju

Poremećaji u snabdevanju uticali na skok neizvršenih porudžbina, pokazuje istraživanje analitičke kompanije IHS Markit.

TRŽIŠNI BUM KRIPTOVALUTE: Eterijum se ne zaustavlja - probijena granica od 3.000 dolara

TRŽIŠNI BUM KRIPTOVALUTE: Eterijum se ne zaustavlja - probijena granica od 3.000 dolara

DOLAR I DALJE IMA PRIMAT: Uprkos pokušajima da se oslabi najrasprostranjenija valuta, američki dolar OJAČAO

DOLAR I DALJE IMA PRIMAT: Uprkos pokušajima da se oslabi najrasprostranjenija valuta, američki dolar OJAČAO

NAJSKUPLJI U EVROPI: Hrvatski gradovi drže neslavne pozicije!

NAJSKUPLJI U EVROPI: Hrvatski gradovi drže neslavne pozicije!

Treći talas epidemije korona virusa u Evropi primorao je pojedine države na zatvaranje većeg dela svoje dominantno uslužne industrije, ali su fabrike uglavnom ostale otvorene.

Finalni indeks menadžera nabavke (PMI), koji izračunava IHS Markit, porastao je na 62,9 poena u aprilu sa martovskih 62,5 bodova, na najviši nivo od juna 1997. od kada se sprovodi ovo istraživanje, izveštava Rojters.

Indeks koji meri samo proizvodnju, i zajedno sa uslugama ulazi u sastav kompozitnog PMI indeksa koji treba da bude objavljen u sredu i koji se smatra pouzdanim pokazateljem ekonomskog zdravlja, iznosio je 63,2 poena, što je zanemarljivo niže od maksimuma zabeleženog u martu od 63,3 poena.

Svaki iznos iznad 50 bodova označava rast aktivnosti.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

- Proizvodnja u evrozoni cveta. Međutim, ograničenja na strani snabdevanja dostigla su nivo bez presedana, što je dovelo do rekordnog gomilanja nezavršenih porudžbina u fabrikama - kaže Kris Viliajmson, glavni ekonomista u IHS Markitu.

Indeks zaostalih poslova popeo se na 61,5 bodova sa ranijih 60,4 poena.

Budući da cene sirovina rastu neverovatnom brzinom, fabrike su bile prisiljene na podizanje sopstvenih cena koje su povećane po najvišoj stopi otkako IHS Markit prikuplja te podatke.

- Vrlo je nezvesno koliko će dugo trajati ovi cenovni pritisci i u kojoj meri će se ta poskupljenja preliti na cene robe i usluge za potrošače - dodaje Vilijamson.

S druge strane, kreatori monetarne politike u Evropskoj centralnoj banci će verovatno pozdraviti inflatorne pritiske s obzirom na to da njihova ultra labava politika do sada nije uspela podstakne približavanje inflacije ni blizu njene ciljane stope od neznatno ispod 2,0 procenta.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd