Skip to main content
Jaja

Saopštenje iz EU: Zagađena jaja prodavana u najmanje SEDAM ZEMALJA

Foto: Profimedia
Jaja su zaražena štetnim insekticidom!

Evropska unija saopštila je da su jaja zaražena štetnim insekticidom "fipronilom" prodavana u sedam zemalja.

Kako navode, to značajno širi geografski prostor najnovijeg skandala sa prodajom neispravnih namernica.

Holandske vlasti saopštile su krajem jula da su zatvorile farme nakon što su jajima pronašli visoke koncentracije "fipronila" - insekticida zabranjenog za upotrebu zbog negativnih posledica na zdravlje ljudi, prenosi Politiko.

Ako imate OVAKVIH dva evra, možete ih zameniti za 100 evra!

Hit ponuda u Srbiji: Za samo 600 evra kupite neki od ovih 45 automobila

kuvana jaja
Foto: Profimedia

Belgijske vlasti otvorile su istragu u junu, ali do jula nisu obavestile Evropsku komisiju o korišćenju zabranjenog insekticida. Nemačka, čiji supermarketi redovno dobijaju isporuke holandskih jaja, pokrenula je sopstvenu istragu u julu. 

Portparolka Evropske komisije Ana-Kaisa Itkonen rekla je da su Holandija, Belgija i Nemačka, putem sistema EU za upozorenje o bezbednost hrane, upozorile druge zemlje da su zagađena jaja možda izvezena i kod njih. 

Holandija je upozorila Švedsku da je isporuke zagađenih jaja početkom avgusta poslala u tu zemlju, a slična upozorenja su poslata i Švajcarskoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji. 

- Sada je na švedskim, švajcarskim i francuskim vlastima da izvrše provere, jer se svim jajima može ući u trag - rekla je ona. 

jaje
Foto: Profimedia

Holandski farmeri su upozorili da bi skandal sa prodajom neispravnih jaja mogao da dobije šire razmere. 

Za hemijsko zagađenje se saznalo pošto su uzgajivači živine u Holandiji zatražili pomoć udruženja "Čikfrend" specijalizovanog za iskorenjivanje parazita koji napada živinu.  To preduzeće je u svom proizvodu za iskorenjivanje parazita koristilo organsko jedinjenje "fipronil" koje se često koristi u veterinarskim preparatima protiv buva, grinja i krpelja, ali je zabranjeno pri lečenju životinja koje se koriste za ishranu. 

Svetska zdravstvena organizacija je ocenila da je "fipronil" u većoj količini "umereno otrovan" za ljude, jer može da bude opasan za bubrege, jetru i tiroidnu žlezdu.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mist
15 Beograd