fbpx
Skip to main content
DFC

ŠTA ĆE POTPISANI SPORAZUM IZ VAŠINGTONA DONETI SRBIJI? Ovo je šest stvari koje bi trebalo da znate o DFC-u

Foto: Twitter/Printscreen/USEmbassySerbia
Sporazumom koji je nedavno potpisan u Vašingtonu, planirano je da se u Beogradu otvori kancelarija Američkog fonda za razvoj (DFC).

Srpski zvaničnici saglasni su u oceni da je to veoma važno za našu zemlju, ali i za ceo region. Ovo je šest stvari koje bi trebalo da znate o DFC-u.

SRBIJA USKORO DOBIJA JOŠ JEDAN AUTO-PUT DO MORA? Radovi počinju krajem godine, a evo kuda će prolaziti

SRBIJA USKORO DOBIJA JOŠ JEDAN AUTO-PUT DO MORA? Radovi počinju krajem godine, a evo kuda će prolaziti

Obavezne MASKE, VIZIRI ili SKAFANDERI: Stigle preporuke za fakultete u Srbiji

Obavezne MASKE, VIZIRI ili SKAFANDERI: Stigle preporuke za fakultete u Srbiji

TRAČAK NADE ZA TURIZAM NA VLASINI: Mladi se vraćaju u zapuštene domove svojih predaka (FOTO)

TRAČAK NADE ZA TURIZAM NA VLASINI: Mladi se vraćaju u zapuštene domove svojih predaka (FOTO)

Šta je DFC?

Američki fond za razvoj je američka razvojna banka. Uspostavljena je usvajanjem Zakona o boljoj upotrebi investicionih zajmova za razvoj oktobra 2018. godine. DFC je naslednik moćnog OPIK-a, državne agencije SAD koja postoji od 1971. i formirana je za podršku privatnog sektora u Americi i u zemljama u razvoju.

DFC ključ za protivtežu Kini

DFC čini Ameriku jačim i konkurentnijim liderom na globalnoj sceni. Smatra se najznačajnijom promenom sistema inostrane pomoći Amerike u ovom veku i ključnim oruđem za protivtežu Kini.

Finansijski kapacitet 60 milijardi dolara

Nove razvojne mogućnosti uključuju veći finansijski kapacitet u iznosu od 60 milijardi dolara, za razliku od 29 milijardi dolara OPIK-a. Povećan je naglasak na međuagencijskoj saradnji. DFC omogućava veću fleksibilnost kompanijama koje nisu iz SAD, kao i davanje zajmova i garancija u lokalnoj valuti kako bi se investitori zaštitili od rizika promene valute.

Gde ulaže DFC?

Američki fond za razvoj ulaže u oblasti kao što su energetika, zdravstvo, infrastrutura i tehnologija. Takođe obezbeđuje sredstva ta razvoj malih preduzeća. Posebno podstiče razvoj ženskog preduzetništva.

Poštovanje strogih standarda

Projekti DCF-a moraju proći stroge finansijske, ekološke i socijalne analize uticaja kako bi se osiguralo da ispunjavaju međunarodno priznate standarde. Tokom svojih projekata vodi računa i o poštovanju ljudskih prava i prava radnika.

Šta će raditi DFC u Srbiji?

Prema sporazumu koji je nedavno potpisan u Vašingtonu, planirano je da se deo investicija van Amerike, plasira u naš region. Razmišlja se o gradnji još jednog auto-puta od Bujanovca, preko Gnjilana do Štrpca, kao i gradnji pruge preko Merdara do Prištine.

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd