Skip to main content
ovce

Stočari sa Peštera očajni: Stadima PRETI VELIKA GLAD, glavni krivac - KIŠA!

Foto: Profimedia/ilustracija
Ozbiljno upozorenje

Od početka juna nije prošao ni dan a da na Pešteru, najpoznatijem stočarskom kraju u Srbiji, nije padala kiša. Bilo je i dana kada se na ovdašnje pašnjake i livade, kao iz kabla, spuštalo i po 50 ili 60 litara vode po kvadratnom metru.

Padao je i grad, koji je potpuno uništio još nepožnjevenu pšenicu i povrtnjake.

Ogromne padavine nisu dozvolile uslove za početak kosidbe, a i ono što je pokošeno odavno je istrulilo. Stočari su očajni, leto prolazi, bliži se jesen, a na celom Pešteru gde se uzgaja oko 60.000 ovaca i 50.000 grla krupne stoke, još nije pokošena ni bala sena.

- Pre nekoliko godina imali smo strašnu sušu, ali je ovo mnogo gore, ne pamtim ni približno ovoliko kiše u junu i julu. Stadima preti katastrofa – žali se Enver Dacić, ugledni stočar iz Karajukića Bunara kod Sjenice.

Šta kada profesionalni upravnik zgrade da otkaz? Ovo su obaveze koje stanari treba da ispune

Krava
Krava
Foto: Profimedia

Dacić dodaje da njegova šira porodica gaji oko 600 ovaca i 50 grla krupne stoke i da im je za zimu potrebno oko 10.000 bala sena, a oni još nemaju nijednu. Avgust je na pragu, ako ne bude sunca i produženog leta, a u septembru zahladni, što na ćudljivom Pešteru ne bi bilo nikakvo iznenađenje, većina stoke, moraće silom prilika "pod nož" ili budzašto nakupcima, dodaje domaćin iz Karakujića Bunara.

- Ovo je ozbiljan udarac stočarstvu na Pešteru, ali i šire. Od prošle godine nije ostalo ništa sena, čak i da u avgustu bude kosidbe, prinos će biti desetkovan. Nevolja je i što nećemo imati gde da ga kupimo, jer kiša danima lije u celoj Srbiji – ističe Fehim Kurtović, predsednik Udruženja farmera sa Donjeg Peštera.

U INAT Trampu: Može li BRIKS da profitira od "trgovinskog rata" koji su SAD nametnule?

muža mleka
muža mleka
Foto: Profimedia

- Država ne bi smela da ostavi stočare na cedilu, valjalo bi im pomoći. Ako pomoć izostane, bojim se, ostaćemo bez polovine stočnog fonda.

Kurtović naglašava da bi, poučeni ovogodišnjim lošim iskustvom, stočari na Pešteru trebalo da nabavljaju opremu za baliranje sirovog, tek pokošenog sena. Mali broj domaćina koji ima ovu opremu već se obezbedio za zimu, a ostali gledaju u nebo, mole se bogu da konačno, bar desetak dana, ugreje sunce, kako bi se spasavalo što se još spasiti može.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
17 Beograd