fbpx
Skip to main content
Aleksandar Senić

VOŽD KARAĐORĐE GOTOV DO 2027. GODINE: Vlada Srbije odobrila sredstva za izgradnju novog koridora

Foto: Pink/Printscreen
Za projektovanje autoputa "Vožd Karađorđe" treba bar dve godine, za izvođenje oko četiri godine.

Aleksandar Senić direktor Sektora za upravljanje izgradnjom u "Koridorima Srbije" najavio je da će "Vožd Karađorđe" biti gotov do 2027. godine.

Ekološka taksa za nove investicije u Srbiji: Promene posebnih tokova otpada u našoj zemlji

Ekološka taksa za nove investicije u Srbiji: Promene posebnih tokova otpada u našoj zemlji

NEZABELEŽENA SITUACIJA TURISTIČKIH AGENCIJA U SRBIJI: Poznato kad će se rešiti problem sa osiguranjem

NEZABELEŽENA SITUACIJA TURISTIČKIH AGENCIJA U SRBIJI: Poznato kad će se rešiti problem sa osiguranjem

ZAŠTO POSTOJE DVE FORME LISTA NEPOKRETNOSTI? Javnobeležnička komora nelegalno izdaje svoj LIST

ZAŠTO POSTOJE DVE FORME LISTA NEPOKRETNOSTI? Javnobeležnička komora nelegalno izdaje svoj LIST

Vlada je juče donela odluku da se "Koridorima Srbije" dodele sredstva za izradu prostornog plana i generalnog projekta za autoput "Vožd Karađorđe" kada bi mogao da bude gotovi koja firma će ga raditi?

- Mi smo već krenuli sa tenderskom procedurom za izbor projektanta. Realno je da nam za projektovanje trebaju bar dve godine, dok bi izvođenje trajalo oko četiri godine, što znači da bismo tu saobraćajnicu, čija se investiciona vrednost procenjuje na skoro dve milijarde evra mogli da imamo do 2027. godine u javnom saobraćajuk fzbor izvođača biće obavljen kada završimo izradu projektne dokumentacije - rekao je Aleksandar Senić.

On je rekao "Ono što nije uspelo Bizmarku, uspelo je koridorima" govoreći o Grdelici. Da li tako nešto može da se kaže i za ovaj projekat?

- Savladavanje Grdeličke klisure je jedinstven građevinski poduhvat, ne samo u Srbiji. Izgradnja tog dela koridora 10 kroz Srbiju, koji su realizovali "Koridori Srbije", svakako će ostati najizazovniji infrastrukturni projekat u Srbiji duži vremenski period. Što se auto-puta "Vožd Karađorđe" tiče, uveren sam da će izgradnja te saobraćajnice bukvalno preporoditi Srbiju, od istoka do zapada. Takva saobraćajnica je neophodna za dalji razvoj centralne Srbije i donošenje odluke predsednika Aleksandra Vučića da se uđe u realizaciju tog projekta je izvanredan potez - rekao je Aleksandar Senić.

Da li se odustalo od spajanja "Puteva Srbije" i "Koridora Srbije"?

- Ideja o spajanju te dve firme je već prevaziđena i od nje se odustalo, bar zasad. "Koridori" trenutno imaju zadatak da izgrade novih 620 km auto-puteva i brzih saobraćajnica u Srbiji i uz postojeći dobar tim inženjera i pratećih službi, sa ponosom mogu da tvrdim da ćemo u tom poslu biti izuzetno uspešni i efikasni. Kada se završe svi ti projekti, "Koridori" će svakako morati da menjaju osnovnu delatnost, ali gašenje takve kompanije, sa toliko vanserijskih inženjera i referenci, bila bi šteta za našu državu - završio je Aleksandar Senić.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd