fbpx
Skip to main content
Gavrilo Princip

6 stvari koje niste znali o Gavrilu Principu

Foto: Srbija Danas
Pre tačno sto godina na ulicama Sarajeva začuo se pucanj koji je bio povod za Prvi svetski rat. Gavrilo Princip izvršio je atentat na Franca Ferdinanda.

Gavrilo Princip
Foto: Tanjug

1. Svet ne zna ime Gavrila Principa

Kako su preneli svetski mediji, u školama učenici ne uče ime napadača Franca Ferdinanda, već samo činjenice da je nakon napada nepoznatog atentatora otpočeo Prvi svetski rat, ili pak Gavrilovo ime zabunom zamenjuju imenom Gabrijel.
Ako i vi niste znali, Gavrilo je na predlog sveštenika dobio ime po arhangelu Gavrilu, iako je njegova majka htela da mu da ime Špito po preminulom starijem bratu.

2. Gavrilo je imao 19 godina kada je izvršio atentat

Kada je ispalio hitac, Princip je bio završna godina srednje škole. Zabeležan datum rođenja Gavrila je 13. jul. 1894. godine. Nakon hapšenja osuđen je na 20 godina zatvora, što je bila maksimalna kazna za nekog njegovih godina. Preminuo je 28. aprila 1918. godine od tuberkuloze.

Franc Ferdinand
Foto: Profimedia

3. Nije imao pasoš

Princip je rođen u provinciji tadašnje Austrougarske, u Bosni i Hercegovini, koja je vekovima bila okupirana od strane Otomanske imperije, a “preko noći“ postala teritorija harzbuške monarhije.
Građani tada nisu imali pasoše, ali su imali putne isprave.

4. Princip je imao đavolsku sreću

Ferdinandov vozač je trebalo da prođe pored Principa u punoj brzini, ali nesporazum je doveo do toga da je okrenuo auto tačno ka ćošku na kom je Princip stajao. Kada se meta našla tačno ispred njega, Princip je pucao i pogodio prestolonaslednika tačno u vratnu venu.

Pištolj Gavrila Principa
Foto: Tanjug

5. Nije bio srpski nacionalista

Iako je bio Srbin iz Bosne, Princip je zapravo bio južnoslovenski nacionalista. On je podržavao  grupu aktivista koji su se zalagali za ujedinjenje naroda slovenskog porekla. Sanjali su o tome da isteraju Habzburge, pa je atentat na prestolonaslednika bio shvatan kao gest koji treba da motiviše borbu protiv strane sile.

6. Plan je uspeo, ali cena je bila previsoka

Gavrilov pucanj je izazvao rat koji on nije mogao da previdi. Milioni mrtvih, pale imperije, i na kraju ostvarenje ideje za koju su se borili – Habzburzi su isterani iz Bosne, a Sloveni su se ujedinili u jednu zemlju, nazvanu Jugoslavija.

Pogledajte i:

+ Pošalji komentar 3 Pogledaj sve komentare
Mika's picture

Mika

Odličan tekst...

1 | 0
Stana's picture

Stana

Svet ga naziva i teroristom, a ne zna mu ni ime. Stvarno sramota!

4 | 2
maja's picture

maja

Pa, naravno. Danas sa neko uradi sta bi drugo bio nego trorista?

2 | 1

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
2 Beograd