Skip to main content
Albanska-golgota.jpg

"ALBANSKA GOLGOTA 100 GODINA KASNIJE": Planinari kreću tragom srpske vojske

Foto: albanskagolgota.rs
Grupa entuzijasta organizovaće ekspediciju pod nazivom "Albanska golgota 100 godina kasnije" kako bi vek nakon povlačenja srpske vojske u Prvom svetskom ratu, obeležili stradanje predaka i odali poštu žrtvama.

Projekat "Albanska golgota 100 godina kasnije“, koji je danas u Beogradu predstavljen novinarima, osmišljen je u cilju obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata i događaja povlačenja vrha srpske države, vojske i naroda preko planina Crne Gore i Albanije, poznatog kao Albanska golgota.

Ekspedicija je sastavljena od četvorice profesionalnih sportista i planinara koji će, bez ikakve logistike (kao i pre jednog veka), peške proći putanju dugu 280 kilometara kojom se kretala glavnina srpske vojske tokom zime 1915/1916. godine. Tačno sto godina nakon sudbonosnih događaja po srpski narod, oni će krenuti na put iz Peći i, preko Čakora i Prokletija, u teškim zimskim uslovima i po neprohodnim putevima, peške stići do albanske obale, a potom brodom preći na Krf.

Smrzavanje, glad, najezda neprijatelja

Na konferenciji za novinare učesnici su istakli da nipošto ne žele da se ova njihova misija ili hodočašće, kako su je nazvali, politizuje. Rekonstrukcija povlačenja sprkog naroda u jeku rata po zaleđenim obodima Prokletija, u strahu od smrzavanja, gladi i najezde neprijatelja, ima za cilj da oda poštu precima i obeleži stradanje Srba koje je značajno promenilo tok istorije.

Kako prenose Večernje novosti, početak putovanja simbolično je zakazan za početak decembra 2015. godine, sto godina od kraljeve objave o povlačenju. Prelazak Prokletija i močvarnog tla Albanije do obale Jonskog mora predviđen je da traje između 10 i 15 dana. Takođe je planirano da se tokom ekspedicije snimi i dokumentarni film.

Ekspediciju čine Nemanja Nešković, Marko Nikolić, Marko Marković i Nenad Mitrović, a njima će se pridružiti i jedan pripadnik alpske divizije francuske vojske. Opširnije o ovom projektu možete videti na sajtu albanskagolgota.rs, gde će biti napravljen i blog za praćenje toka ekspedicije.

Pročitajte i: 

Vremenska prognoza
Clear sky
35 Beograd